Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Nem érte el a politika ingerküszöbét…
Levelek a Borostyánkőútról 37.

2016.05.1.1 hozzászólás

A Magyar Nyelv Hete jubileuma kapcsán

Fél évszázada minden évben megrendezik a Magyar Nyelv Hetét. Így volt az idén is. Az április 11-12-én tartott országos megnyitó ünnepséget méltóbb helyen, mint a modern magyar nyelvet eredményező nyelvújítás szellemi központjában, nem is lehetett volna megtartani. Az első nap előadásaira Sárospatakon az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karán, a második nap eseményeire Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában került sor. Az esemény rendezői az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, az MTA Miskolci Területi Bizottsága, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, az Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ, A Kommunikációs Nevelésért Egyesület, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, aki levélben köszöntötte az ünnepséget. Az ünnepet és a résztvevőket a házigazda Kelemen Judit dékán (Sárospatak), Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és Liptai Kálmán rektor (Eger) köszöntötte.

2016májMnyelvheteKÉP2SasiGábor

 
A Magyar Nyelv Hete félévszázados múltjából tudjuk, hogy a rendezvényt hol a köztársasági elnök, hol a miniszterelnök, hol egy miniszter nyitotta meg, elismerve ezzel az esemény jelentőségét, stratégiai súlyát. Az idei jubileumi ünnepen a politika nem képviseltette magát, sem az illetékes minisztérium, sem a körzet országgyűlési képviselője nem volt jelen. Olyannyira nem érte el az esemény a politika ingerküszöbét, hogy még csak kimentésüket sem kérték, ami – hogy ne használjak erősebb kifejezést – legalábbis tiszteletlenség a magyar nyelv legnagyobb ünnepével s végső soron a magyar nyelvvel, valamint az anyanyelvünk ügyéért tevékenykedő szakemberekkel szemben is.

2016májMnyheteKÉP

 
Ezt az érdektelenségről tanúskodó magatartástéppen a nyelvi-kulturális nemzet építését célul kitűző kormánytól nem vártam volna el. Hogy ez mégis megeshetett, azt a gondolatot válthatja ki belőlem, hogy ezen a téren egyfajta látványpékség-tevékenység folyik. Ezen csak úgy lehetne túllépni, ha a magát omnipotensnek tekintő politika odafigyelne olyan szakmai előadásokra és javaslatokra, mint amilyenek elhangzottak a rendezvény első plenáris ülésén. Valamennyi előadó – a magyarországi Balázs Géza, Pomozi Péter és Pusztay János, illetve a nagyváradi egyetemen dolgozó Magyari Sára – a határok szabdalta magyar nyelv jövőjét már komolyan veszélyeztető jelenségekre hívta fel a figyelmet, egyszersmind megtette stratégiai javaslatait a már megindult nyelvi és az óhatatlanul vele együtt járó identitástudati asszimilációs erózió megállítása érdekében.

Kívánatos volna, hogy a nyelvi-kulturális nemzet érdekében tevékenykedő és munkájukkal már bizonyított szakemberek valamint a döntéshozók e kiemelkedő stratégiai ügy érdekében egymásra találjanak.

(Képek: Sasi Gábor, EKF)

Varga Gyula részletes beszámolója az 50. magyar nyelv hetéről

1 hozzászólás

#1 Rácz János 2016. 05. 2. 13:34:08

Kedves János!
Hogy mi éri el a politika ingerküszöbét, az eléggé kiábrándító sokszor. Mint például most. Ingerült vagyok ettől…
Barátsággal: Rácz János

Új hozzászólás