Skip to main content

Szűts Zoltán: Ki viszi át az értelmet a túlpartra?

- 2024. 06. 04.

Az informatikai forradalom kettős végeredménnyel kecsegtet. Maga a digitális technológia kreatívan bomlasztó. Egyrészt lehetővé teszi, hogy augmentáljuk, kiterjesszük a képességeinket. Támogatja a személyre szabott tanulást, egyéni tanulási utakat biztosít. Példa erre a nyelvtanuló programok tömkelege. Támogatja a személyre szabott tájékozódást, így bárki rövid idő alatt egy téma szakértőjévé válhat. Olyan evolúciós forradalomra van esély, amely végén a technológia támogatásának köszönhetően az egyén szintet ugrik tudásbán és képességben az őt megelőző generációkhoz képest.

Másrészt a digitális technológia lehetővé teszi, hogy kiváltsuk magunkat általa. A mesterséges intelligencia segítségével, egy-két mondatos utasítás után megírt és benyújtott dolgozatok rövid távon hatékony megoldást kínálnak a tanulóknak. Hosszú távon azt érik el, hogy tudásuk és képességeik visszafejlődnek. A ChatGPT az elérhető szövegekből tanul. Egy idő múlva az internetet a saját szövegei telítik majd el. A saját maga egyre butább változata lesz majd. A személyre szabott hírfolyam akkor, ha nem kritikai gondolkodással közelítünk hozzá kognitív disszonanciát szül. Egymásnak ellentmondó információk között hánykolódik az egyén. Az evolúció ebben az esetben visszafordul és az egyén tudása, képességei visszafejlődnek.

Szűts Zoltán: egyetemi docens, dékán (EKKE PK), közösségi médiatanácsadó

One Reply to “Szűts Zoltán: Ki viszi át az értelmet a túlpartra?”

 1. Tisztelt Docens Úr,
  Kedves Zoltán!

  Sajnálattal, de egyetértésem a megjelenített gondolatokkal kapcsolatban, mely a nézőpontokat ütköztetve lehet pozitív és negatív kicsengésű is.

  Ugyanakkor minden reményem és bizalmam kifejezve, hogy a számos kiváló képességekkel rendelkező, tudományokat művelő Kollégánk és Hallgatóink–saját képességeik birtokában, illetve azokat folyamatosan fejlesztve– egyre növekvő emberi tudáshalmazt fognak gyűjteni, elkerülve az említett kognitív disszonancia kelepcéit, ismerve a gép-gép, ember-gép, gép-ember teljesítmény mutatókat és azok fejlődési lehetőségeinek korlátait és veszélyeit.

  Tisóczki József
  MA, PhD candidate

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x