Skip to main content

Engedélyezett?

- 2020. 10. 07.

Vajon szabályos, vagy másként, magyaros ebben az esetben?

Ha azt nézzük, hogy érthető-e, akkor igen. Érthető. Csak maszkkal, sállal stb. eltakart arccal lehet belépni az épületbe. Vessük össze más példákkal:

Ez az ing gyűrött.

*Bizonyított, hogy mindenki egészséges.

**Ez a kérdés nem tisztázott.

**Az épületbe belépés csak kendővel engedélyezett.

Nyelvérzékünk szerint az első elfogadott, a második talán, a harmadik és negyedik azonban kevésbé vagy nem. Miért? A nyelvművelő szakirodalom szerint akkor szabályos (megszokott) a befejezett melléknévi igenév használta, ha:

(a)a állapotot jelöl,

(b) állandó tulajdonságot fejez ki,

(c) elvesztette igei természetét,

(d) melléknevesült (ha tulajdonságot jelölő melléknévnek is tekinthető),

(e) esetleg fokozható.

Ezt nyilván nem lesz könnyű minden esetben elősorolni, ezért következzék egy kis szótár. Állítmányként helyesek, mert önállóan is melléknevek: bágyadt, fáradt, sápadt, nyugodt, ingerült, rekedt, kopott, gyűrött, romlott, foglalt. Nem javasolható ezekben az esetekben: bizonyított, biztosított, eldöntött, ellátott, érintett, megengedett, tisztázott… és persze az engedélyezett esetében sem.

Hogyan mondjuk akkor? Mondjuk így: Az épületbe belépni csak… kendővel lehet.

One Reply to “Engedélyezett?”

  1. Igen gyakran, valószínűleg idegen nyelvi hatásra, a határozói igenév helyett használják állítmányként a befejezett melléknévi igenevet. Zöldre van a rácsos kapu festve helyett: A rácsos kapu zöldre festett.

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x