Skip to main content

Hagyjál lógva!

- 2019. 10. 27.

Bár folyamatosan kutat, de a rendszeres publikálást már nem tudja vállalni. Arra kért, hogy folytassam megkezdett sorozatát. Magamról: ifj. Ilosvay Selymes Pál vagyok, Budapesten születtem (1969), több évig dolgoztam több beosztásban a budapesti konzervgyárban, jelenleg egy kereskedelmi kft. alkalmazottja vagyok. Szabadidőmben helytörténettel és művelődéstörténettel foglalkozom, a magyar nyelv szerelmese vagyok.”

Ifj. Ilosvay Selymes Pál

Hagyjál lógva! (Haggyá’ má’ lógva!) mondja fiú és leány, s ez annyit tesz: hagyjál békén, ne piszkálj, hanyagolj, szállj le rólam…

Kép: A természet erotikus játéka (ISP)

De miért lógva? A szóláseredet-kutatóknál nem találtam adatot. Ezért magam kerestem rá választ. A legegyszerűbb magyarázat a hímvessző állásával – nyugalmi és izgalmi állapotával – hozhatja kapcsolatba a szólást. Mit mond erről a felvilágosító könyv? „A penis, amennyiben a férfi nincs izgalmi állapotban, lelóg. (…) A penis megmerevedését a nemi izgalom okozza…” (Benjamin Spock: Tinédzserek könyve. Medicina, Budapest, 1975. 161—162). Vagyis a pénisz (hímvessző) állapota: lógó – megmervedő a szólás képi alapja. Ha valaki azt szeretné, hogy ne piszkálják, ne ingereljék (legyen bármilyen jellegű, de persze főleg szexuális indíttatású), akkor mondja: hagyjál lógva.

A szólás tehát szexuális eredetű, de manapság bármilyen izgatás elhárítására szolgál. Függetlenül attól, hogy az illető férfi-e vagy nő.

One Reply to “Hagyjál lógva!”

  1. Ekkora baromságot! Nyilvánvalóan az angol „leave me hanging” kifejezés szó szerinti fordításáról van szó.

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x