Skip to main content

Hagyjál lógva!

- 2019. 10. 27.

Bár folyamatosan kutat, de a rendszeres publikálást már nem tudja vállalni. Arra kért, hogy folytassam megkezdett sorozatát. Magamról: ifj. Ilosvay Selymes Pál vagyok, Budapesten születtem (1969), több évig dolgoztam több beosztásban a budapesti konzervgyárban, jelenleg egy kereskedelmi kft. alkalmazottja vagyok. Szabadidőmben helytörténettel és művelődéstörténettel foglalkozom, a magyar nyelv szerelmese vagyok.”

Ifj. Ilosvay Selymes Pál

Hagyjál lógva! (Haggyá’ má’ lógva!) mondja fiú és leány, s ez annyit tesz: hagyjál békén, ne piszkálj, hanyagolj, szállj le rólam…

Kép: A természet erotikus játéka (ISP)

De miért lógva? A szóláseredet-kutatóknál nem találtam adatot. Ezért magam kerestem rá választ. A legegyszerűbb magyarázat a hímvessző állásával – nyugalmi és izgalmi állapotával – hozhatja kapcsolatba a szólást. Mit mond erről a felvilágosító könyv? „A penis, amennyiben a férfi nincs izgalmi állapotban, lelóg. (…) A penis megmerevedését a nemi izgalom okozza…” (Benjamin Spock: Tinédzserek könyve. Medicina, Budapest, 1975. 161—162). Vagyis a pénisz (hímvessző) állapota: lógó – megmervedő a szólás képi alapja. Ha valaki azt szeretné, hogy ne piszkálják, ne ingereljék (legyen bármilyen jellegű, de persze főleg szexuális indíttatású), akkor mondja: hagyjál lógva.

A szólás tehát szexuális eredetű, de manapság bármilyen izgatás elhárítására szolgál. Függetlenül attól, hogy az illető férfi-e vagy nő.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x