Skip to main content

Átverős levél

- 2018. 07. 10.

A levélszemét egy része tudatosan összeállított átverő levél. A lényege az, hogy választ, sőt a gyanútlan internetezőtől adatokat csaljanak ki. Bemutatunk egy ilyen levelet. És azért éppen a nyelvi írásban, hogy bizonyítsuk, pusztán már a nyelvi produkció alapján is könnyen eldönthető, átverésről van szó.

  • Segítségre van szükségem! (Ez még akár rendben is lenne, de a következő sorok már egyértelművé teszik, hogy itt egy nagyon gyatra fordításról van szó, amelyet félrevezetés céljából küldenek.)
  • Szép napot kedvesem. (Éles váltás, hiszen nem tudtuk eddig, hogy ilyen bizalmas viszonyban vagyunk.)
  • Tudom, hogy ez a levél meglepetésként jön hozzád. Engedjék meg, hogy bemutatkozzam magad.

(Itt ugyebár a vonzatok keltenek bennünk némi kételyt… Persze nem baj, ha valaki nem tud magyarul, vagy nem jól tud magyarul…)

  • „Janete Moon vagyok sajnos. Én most árva vagyok, az egyetlen gyermek és Mrs. Justina lánya Hold, Abidjan Elefántcsontról. Apám meghalt az élelmiszer-méregtől. Mivel a halál, a dolgok teljesen megváltoztak, és az életem lett nyomorult. Az egyik nagybátyám elfogadta a házamban. Eleinte én voltam rendben van, még akkor is, ha a felesége túl durva volt rajtam. Bántalmazott engám…”

Itt a szöveg megszakad, kicsit másként folytatódik, és persze bonyolódik, kirajzolódik egy drámai történet. Megfigyelhető egyébként, hogy az efféle történetes szpemek jó része Afrikából érkezik. Így folytatódik a megszakadt történet.

  • „a nagybátyám házát. Jelenleg befolyásolja a férjét és az életét most, mint a pokol nekem. Megváltoztatták apám személyes vagyonát a nevük. Nemrég felfedeztem egy levelet a nagybátyám szekrényében és abban a levélben megtudtam, hogy nagybátyám és két másik ember tervezett és megmérgezte az apámat, A nagybátyám megölte az apámat, hogy átvegye üzletét és örökölni a vagyonát. Ezek úgy dönthetnek, hogy megölik vagy megmérgeznek, mint ők az apámmal azért tettem, hogy csendben maradjak a gonosz miatt kedves édesapám és én jelentettük a helyi rendőrségnek az én országom (Elefántcsontpart), de a Rendőrség nem tett semmit. segíts nekem. A biztonság érdekében elhatároztam, hogy elmenekülök a házból. Most vagyok a rejtett hely nagyon messze a várostól.”

A történet tragikus, de hogy valódi-e, azt nem lehet eldönteni. Vajon miért született ez a levél?

  • „Az a célom, hogy kapcsolatba lépjek veled, mert el kell jönnöm az országodba titokban, hogy a nagybátyám nem fogja tudni, hogy hol van. Itt vagyok olyan dokumentumok, amelyeket apám titokban adta nekem, mielőtt meghalt a kórház a letétbe helyezett (csak 5,8 millió dollár) ő itt tartottam Abidjan Cotedivoire-t itt az én nevemben, és ezt igazoltam a bank igazgatóval, mielőtt kapcsolatba lépne veled információk és a letéti dokumentumok, ha látnod kell, miután én hallani felőled.”

Ha még nem világos, akkor arról van szó, hogy az állítás szerint letétben van 5,8 M dollár, amit valahogy fel kellene szabadítani, ehhez titokban el kellene jönni a címzett országába… Valószínűleg itt van az eb elhantolva. Persze vannak ígéretek:

  • „Tervezem, hogy beruházásokat végezzenek az Ön országában, mint például az ingatlanok és ipari termelésre. Kész vagyok felajánlani a teljes alap 20% -át miután az alap átkerült a tengerentúli fiókjára. Most engedd meg, hogy felteszem ezeket a néhány kérdést 1. Őszintén segíthet nekem a szívedből? 2. Bízhatok benne?”

Én nem tenném.

2 Replies to “Átverős levél”

  1. És van olyan hülye, aki ezt komolan veszi???

  2. Hogyne, azért írják

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x