Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza
  • Wifi
    2021. 12. 2. 09:30

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások
Balázs Géza

Átverős levél Tetten ért szavak 111.

2018.07.10.2 hozzászólás

Az elektronikus levelek között sokszor találni úgynevezett szpemeket, levélszemetet.

A levélszemét egy része tudatosan összeállított átverő levél. A lényege az, hogy választ, sőt a gyanútlan internetezőtől adatokat csaljanak ki. Bemutatunk egy ilyen levelet. És azért éppen a nyelvi írásban, hogy bizonyítsuk, pusztán már a nyelvi produkció alapján is könnyen eldönthető, átverésről van szó.

  • Segítségre van szükségem! (Ez még akár rendben is lenne, de a következő sorok már egyértelművé teszik, hogy itt egy nagyon gyatra fordításról van szó, amelyet félrevezetés céljából küldenek.)
  • Szép napot kedvesem. (Éles váltás, hiszen nem tudtuk eddig, hogy ilyen bizalmas viszonyban vagyunk.)
  • Tudom, hogy ez a levél meglepetésként jön hozzád. Engedjék meg, hogy bemutatkozzam magad.

(Itt ugyebár a vonzatok keltenek bennünk némi kételyt… Persze nem baj, ha valaki nem tud magyarul, vagy nem jól tud magyarul…)

  • „Janete Moon vagyok sajnos. Én most árva vagyok, az egyetlen gyermek és Mrs. Justina lánya Hold, Abidjan Elefántcsontról. Apám meghalt az élelmiszer-méregtől. Mivel a halál, a dolgok teljesen megváltoztak, és az életem lett nyomorult. Az egyik nagybátyám elfogadta a házamban. Eleinte én voltam rendben van, még akkor is, ha a felesége túl durva volt rajtam. Bántalmazott engám…”

Itt a szöveg megszakad, kicsit másként folytatódik, és persze bonyolódik, kirajzolódik egy drámai történet. Megfigyelhető egyébként, hogy az efféle történetes szpemek jó része Afrikából érkezik. Így folytatódik a megszakadt történet.

  • „a nagybátyám házát. Jelenleg befolyásolja a férjét és az életét most, mint a pokol nekem. Megváltoztatták apám személyes vagyonát a nevük. Nemrég felfedeztem egy levelet a nagybátyám szekrényében és abban a levélben megtudtam, hogy nagybátyám és két másik ember tervezett és megmérgezte az apámat, A nagybátyám megölte az apámat, hogy átvegye üzletét és örökölni a vagyonát. Ezek úgy dönthetnek, hogy megölik vagy megmérgeznek, mint ők az apámmal azért tettem, hogy csendben maradjak a gonosz miatt kedves édesapám és én jelentettük a helyi rendőrségnek az én országom (Elefántcsontpart), de a Rendőrség nem tett semmit. segíts nekem. A biztonság érdekében elhatároztam, hogy elmenekülök a házból. Most vagyok a rejtett hely nagyon messze a várostól.”

A történet tragikus, de hogy valódi-e, azt nem lehet eldönteni. Vajon miért született ez a levél?

  • „Az a célom, hogy kapcsolatba lépjek veled, mert el kell jönnöm az országodba titokban, hogy a nagybátyám nem fogja tudni, hogy hol van. Itt vagyok olyan dokumentumok, amelyeket apám titokban adta nekem, mielőtt meghalt a kórház a letétbe helyezett (csak 5,8 millió dollár) ő itt tartottam Abidjan Cotedivoire-t itt az én nevemben, és ezt igazoltam a bank igazgatóval, mielőtt kapcsolatba lépne veled információk és a letéti dokumentumok, ha látnod kell, miután én hallani felőled.”

Ha még nem világos, akkor arról van szó, hogy az állítás szerint letétben van 5,8 M dollár, amit valahogy fel kellene szabadítani, ehhez titokban el kellene jönni a címzett országába… Valószínűleg itt van az eb elhantolva. Persze vannak ígéretek:

  • „Tervezem, hogy beruházásokat végezzenek az Ön országában, mint például az ingatlanok és ipari termelésre. Kész vagyok felajánlani a teljes alap 20% -át miután az alap átkerült a tengerentúli fiókjára. Most engedd meg, hogy felteszem ezeket a néhány kérdést 1. Őszintén segíthet nekem a szívedből? 2. Bízhatok benne?”

Én nem tenném.

2 hozzászólás

#1 Laja 2018. 07. 17. 08:26:19

És van olyan hülye, aki ezt komolan veszi???

#2 Király Gyula 2018. 07. 17. 21:35:33

Hogyne, azért írják

Új hozzászólás