Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Minya Károly

Minya Károly

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Kenés
Kávéházi szeglet 10.

2018.03.23.1 hozzászólás

Hányszor hallottam gyerekkoromban falusi nénikék véget nem érő pletykafolyama után a minden tanulságot egy mondatba sűrítő végső következtetést: „Csak egészség legyen, akkor minden van!”

Mindannyiszor meg is botránkoztatta naiv lelkemet a nem túl nagyigényű kijelentés. Percekig háborogtam magamban: hogyan lehet ennyivel beérni? Ha egészség van, akkor még semmi sincs, még csak létezünk, de nem csináltunk semmit. Ma már tudom, hogy mégis igaz a bölcsesség, különösen ellenkező előjellel: semmi sincs, ha nincs egészség.

Kép: FORTEPAN

Azt is megfigyeltem, hogy a kezdődő betegségekkel bajlódó vidéki ember nem rohan mindjárt a helyi doktor bácsihoz. Első lépésként csak érdeklődik, körülnéz a családi és ismerősi körben, főleg azoktól tudakozódik, akiknek hasonló nyavalyájuk volt. Ha manapság már nincs is egészen így, a nép romlatlan gyermekei évszázadokig megbízhatóbbnak, eredményesebbnek tartották, ha rokonok, szomszédok ajánlanak valamilyen gyógymódot, ami nekik már használt. Sokszor tanácsolták, hogy érdemes felkeresni a falu javasasszonyát, a gyógynövényeket gyűjtögető, minden bajra írt találó füvesasszonyt, a csontkovácsot, a köpölyözőt vagy a messze földön híres kenőasszonyt, aki masszírozással, csodakenőcseivel kidögönyözi, kigyúrja, kiűzi a fájdalmat a beteg testből. Jókai A lélekidomár lapjain említi, hogy bizonyos Bertalan úr, mielőtt a városból megérkezne az orvos, a falu kenőasszonyáért szalajtja a cselédet, hogy ő ápolja a ragályba esett hölgyet. A kórság kezelésében jártas szülék köszvényre, ficamokra, derékbántalmakra, hátfájásra eredményesen alkalmazták a varjúhájjal, vajjal bedörzsölést, az erőteljes nyomkodással járó zsíros, olajos kenegetést.

Sebastiano Ricci: Betsabe fürdője

Van azonban a kenésnek, megkenésnek másik jelentése is. Mikszáth A beszélő köntös meséjében történelmi példát hoz arra, hogy a török időkben már valóságos foglalkozássá vált a kenés tudománya. Módszeres előkészítő tevékenységet, szinte külön tudományt igényelt az, hogy a kecskemétiek küldöttsége a császár színe elé járulhasson.

„Az első szerep a »kenő emberé«, aki csak annyiban különbözik a kenő asszonytól, hogy nem zsírral kenegeti ki a csömört az emberekből, hanem aranyakkal. Őneki kellett lótni-futni Ponciustól Pilátusig, ügyeskedni s »érvelni«, hogy az audiencia meglegyen.”

Ismeretlen festő: A budai pasa a magyar követeket fogadja

A pénzzel, ajándékokkal, juttatásokkal kenés azóta világszerte az üzleti élet „természetes” része lett, egyes országokban valóságos népszokás. Ha másban nem is mindig, a lefizetésben elég gyakran sikerült jelentősen megközelítenünk a nemzetközi színvonalat. Az önmagát túlélt rendszer utolsó szakaszában, a nyolcvanas évek közepén a kettes villamoson utaztam, a Vigadótól a parlament felé. A Lánchíd alatt vezetett az út, amikor a sínek mellett tábla figyelmeztette a vezetőt: A vágány kenve van. Olvasva a feliratot, utastársaim közül megszólalt valaki: – Már az is?

1 hozzászólás

#1 M. J. 2018. 03. 23. 10:58:45

Hamvas Béla ezt a Karneválban megtoldotta még egy ipszilonnal:

“Uram, van nekem egy fogalmam, én magam találtam ki, és legutóbb kifejtettem Mr. Pennek is, ő helyeselte és helybenhagyta –
Elmondaná nekem?
Igen egyszerű, tulajdonképpen köznapi, sőt vásári fogalom. A kenőcs –
Mit ért ön kenőcs alatt?
Valamit, amivel a dolgokat bekenik, hogy csússzanak –
Úgy látom, modern életünk egyik középponti fogalma –
Téved. Mindenkori emberi életünk nem egyik, hanem egyetemlegesen középponti fogalma. Egyetemlegesen, ronda szó, de így van –
Kenyőcs –
Óriási! Kenyőcs! Így még sokkal jobb. Hálás vagyok önnek –”

(Hamvas Béla: Karnevál. II. kötet. Medio Kiadó, 2014.)

Új hozzászólás