Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza
  • Wifi
    2021. 12. 2. 09:30

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Kenés
Kávéházi szeglet 10.

2018.03.23.1 hozzászólás

Hányszor hallottam gyerekkoromban falusi nénikék véget nem érő pletykafolyama után a minden tanulságot egy mondatba sűrítő végső következtetést: „Csak egészség legyen, akkor minden van!”

Mindannyiszor meg is botránkoztatta naiv lelkemet a nem túl nagyigényű kijelentés. Percekig háborogtam magamban: hogyan lehet ennyivel beérni? Ha egészség van, akkor még semmi sincs, még csak létezünk, de nem csináltunk semmit. Ma már tudom, hogy mégis igaz a bölcsesség, különösen ellenkező előjellel: semmi sincs, ha nincs egészség.

Kép: FORTEPAN

Azt is megfigyeltem, hogy a kezdődő betegségekkel bajlódó vidéki ember nem rohan mindjárt a helyi doktor bácsihoz. Első lépésként csak érdeklődik, körülnéz a családi és ismerősi körben, főleg azoktól tudakozódik, akiknek hasonló nyavalyájuk volt. Ha manapság már nincs is egészen így, a nép romlatlan gyermekei évszázadokig megbízhatóbbnak, eredményesebbnek tartották, ha rokonok, szomszédok ajánlanak valamilyen gyógymódot, ami nekik már használt. Sokszor tanácsolták, hogy érdemes felkeresni a falu javasasszonyát, a gyógynövényeket gyűjtögető, minden bajra írt találó füvesasszonyt, a csontkovácsot, a köpölyözőt vagy a messze földön híres kenőasszonyt, aki masszírozással, csodakenőcseivel kidögönyözi, kigyúrja, kiűzi a fájdalmat a beteg testből. Jókai A lélekidomár lapjain említi, hogy bizonyos Bertalan úr, mielőtt a városból megérkezne az orvos, a falu kenőasszonyáért szalajtja a cselédet, hogy ő ápolja a ragályba esett hölgyet. A kórság kezelésében jártas szülék köszvényre, ficamokra, derékbántalmakra, hátfájásra eredményesen alkalmazták a varjúhájjal, vajjal bedörzsölést, az erőteljes nyomkodással járó zsíros, olajos kenegetést.

Sebastiano Ricci: Betsabe fürdője

Van azonban a kenésnek, megkenésnek másik jelentése is. Mikszáth A beszélő köntös meséjében történelmi példát hoz arra, hogy a török időkben már valóságos foglalkozássá vált a kenés tudománya. Módszeres előkészítő tevékenységet, szinte külön tudományt igényelt az, hogy a kecskemétiek küldöttsége a császár színe elé járulhasson.

„Az első szerep a »kenő emberé«, aki csak annyiban különbözik a kenő asszonytól, hogy nem zsírral kenegeti ki a csömört az emberekből, hanem aranyakkal. Őneki kellett lótni-futni Ponciustól Pilátusig, ügyeskedni s »érvelni«, hogy az audiencia meglegyen.”

Ismeretlen festő: A budai pasa a magyar követeket fogadja

A pénzzel, ajándékokkal, juttatásokkal kenés azóta világszerte az üzleti élet „természetes” része lett, egyes országokban valóságos népszokás. Ha másban nem is mindig, a lefizetésben elég gyakran sikerült jelentősen megközelítenünk a nemzetközi színvonalat. Az önmagát túlélt rendszer utolsó szakaszában, a nyolcvanas évek közepén a kettes villamoson utaztam, a Vigadótól a parlament felé. A Lánchíd alatt vezetett az út, amikor a sínek mellett tábla figyelmeztette a vezetőt: A vágány kenve van. Olvasva a feliratot, utastársaim közül megszólalt valaki: – Már az is?

1 hozzászólás

#1 M. J. 2018. 03. 23. 10:58:45

Hamvas Béla ezt a Karneválban megtoldotta még egy ipszilonnal:

“Uram, van nekem egy fogalmam, én magam találtam ki, és legutóbb kifejtettem Mr. Pennek is, ő helyeselte és helybenhagyta –
Elmondaná nekem?
Igen egyszerű, tulajdonképpen köznapi, sőt vásári fogalom. A kenőcs –
Mit ért ön kenőcs alatt?
Valamit, amivel a dolgokat bekenik, hogy csússzanak –
Úgy látom, modern életünk egyik középponti fogalma –
Téved. Mindenkori emberi életünk nem egyik, hanem egyetemlegesen középponti fogalma. Egyetemlegesen, ronda szó, de így van –
Kenyőcs –
Óriási! Kenyőcs! Így még sokkal jobb. Hálás vagyok önnek –”

(Hamvas Béla: Karnevál. II. kötet. Medio Kiadó, 2014.)

Új hozzászólás