Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Játékok
Kávéházi szeglet 8.

2018.01.23.1 hozzászólás

Mi sem bizonyítja jobban, hogy játékos nép vagyunk, mint a kocsmakvízek töretlen sikere és a Facebookon is fellelhető zanzajáték.

Jöhet bármilyen viharos vagy nyomorúságos korszak, özönvíz, világégés, új verseskötetek megjelenése, az agygyötrő kihívások segítik a túlélést. Nem csoda, hogy Nemes Nagy Ágnesék is irodalmi fejtörőkkel töltötték az időt Szigligeten. A harmincas években Karinthy Frigyes körében szinte napi rendszerességgel dívott a szellemi szórakozás, maga Karinthy egyik írásában meg is örökítette „Tíz elmúlt év híres pesti társasjátékai”-t. Ki tud azonos kezdőbetűvel minél több híres embert mondani, vagy éppen olyan szavakat találni, amelyeknek megfordítva is van értelme, ki tud kecskerímet faragni, ki tud ismert nevekből a név viselőjére jellemző szavakat alkotni a betűk átrendezésével (anagramma), ki tud teljes neveket felbontva mondatba foglalni (intarzia), ki tudja megmondani, „micsinál a kicsoda a micsodában”, nem szólva a barkochba és a „főherceg vizsgája” kérdés-felelet sorozatáról. Máshol beszél még az eszperente-nyelvről, és karikírozó célzattal, de találós kérdésként is alkalmazhatóan ad néhány példát a kulturális hagyomány terjedelmes szövegfolyamainak tömörített leírására (szinopszis) az Így írtok ti lapjain.

Karinthy Frigyes elfeledett arcképe 1936-ból

Szerény ötlettel és kesernyés, kétségbeesett iróniával újabb játékot ajánlok, különös tekintettel a felhőtlen tizenévesek olvasási kedvének fokozására. (Lassan ott tartunk már, hogy egész osztályok mellőzik a kötelező elolvasását, majd kollektíve átaludva a regényből készült filmet is, végül a magyartanár ismerteti a mű cselekményét.) Hozzuk közel a fiatalokhoz a klasszikusokat köznapi nyelven! Mondjuk el egy regény tartalmát szlengben, a nem túl igényes utcai szóhasználat alkalmazásával. Hogyan ajánlhatjuk például Kosztolányi Pacsirtáját nem éppen fennkölt, csibészes, laza stílusban? Íme: – Figyuzz, Pacsirta állati sztori. Vidéki csaj bűn ronda, senki se akar rámozdulni, végre lelép valami tanyasi buliba, hogy hátha. Azalatt ősök zúznak mint állat, kajálnak, piálnak, szívnak, partiarcok lesznek. Haverokkal az öreg jól beáll, otthon betépve kiborul. Pont másnap a csaj is bezuhan, a tanyán senkinek se jött be, nyuggerek kicsit rinyálnak, aztán mégse lesz balhé. Ja! A csaj hoz magával a tanyáról egy lúzer galambot, de az még mindig jobban néz ki, mint ő. Nekem ez jött le, nagyon brutál.

Hacsak így nem?

1 hozzászólás

#1 M. J. 2018. 01. 24. 00:01:44

Tökéletes. A kép is.
Sírni szabad?

Új hozzászólás