Skip to main content

Bújócska

- 2017. 08. 27.
Sűrű csillag ritkán ragyog az égen,
Az én babám szénát kaszál a réten,
Olyan szépen penge-penge-pengeti a kaszáját,
Oda várja kökényszemű babáját.

Miért pengeti a kaszáját, miközben a babájára gondol (hiszen őt várja), és mit is jelent valójában a kasza?

De nem csupán népünk játékos képzelete szőtt pajkos mozzanatokat a közösség dalaiba (amelyek szájról szájra terjedtek), némely huncut költőnk még a gyermekversekben is alapvető erotikus mozzanatokat rejtett el. Weöres Sándor méltán közkedvelt Bóbita kötetében, az óvodások kötelező olvasmányában a Bújócska című vers iskolapéldája a nemi szervek allegorikus leírásának, sőt a mondóka egyértelműen felhívja a figyelmet a közösülés lehetőségére és annak következményére is. Mert mi más lehetne a keskeny út, széles út között található csorba kút, amelynek „Rése száz és odva száz”, mint a női ágyék leírása? És mi más lehetne a kis dió, nagy dió között elhelyezkedő mogyoró, amelyben száz termes, száz tornyos cifra ház épült, mint a pénisz barlangjainak telítődése, újra és újra feltámadó megnövekedése? A ritmikus egymásba olvadás folyamatát és a „bújócska” gyümölcsét a férfi és női nézőpontok összevegyítésével fogalmazza meg a versike. Aki sokáig „kandikál” a csorba kútba, virradóra megtalálja a jövevényt, és aki sokáig „benne jár” a cifra épületben, esztendőre meglátja az eredményt, feltehetőleg pólyában. Ily módon megvilágosodva olvassuk a verset!

 

Bújócska
 
Keskeny út,
Széles út,
Kettő közt egy csorba kút.
Ha benézel, jól vigyázz,
Rése száz és odva száz,
Ha sokáig kandikálsz,
Virradóra megtalálsz.
 
Kis dió,
Nagy dió,
Kettő közt egy mogyoró.
Épült benn egy cifra ház,
Terme száz és tornya száz,
Ha sokáig benne jársz,
Esztendőre megtalálsz.

 

2 Replies to “Bújócska”

  1. Mintha elveszett volna a kapcsolat a kezdeti nóta és Weöres bújócskája között. Lehet, hogy minden szex, s hogy az óvodásokat is így rontotta Weöres, nem tudom. De azt tudom, hogy Weöresnek nem volt gyereke, vagyis nem tudott gyereket csinálni, lehet, hogy ezekkel a versikékkelé próbálta meg ezt ellensúlyozni? Egyébként pedig csinálni kell és nem beszélni róla, nem tudom, mi erről a véleményetek?

  2. Úgy látom, hogy nincs véleményetek, na császtok, de se jövök többet! Öreg

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x