Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások
Balázs Géza

Sertés szárny és babonapehely Tetten ért szavak 82.

2016.02.10.1 hozzászólás

A legjobb költészet: a valóság… lehetne a mottónk, hiszen a hétköznapi életben számos apró költészeti ritkaság bukkan elénk. Egy kicsit farsangi hangulatban idézzük fel az áruházi feliratok között található valóságos költészeti gyöngyszemeket…

– Sertés szárny…Valóságos költői lelemény. Hiszen Weöres Sándornál is felbukkan, talán innen került a multicég áruházába: „Bóbita Bóbita táncol, / körben az angyalok ülnek, / béka-hadak fuvoláznak, / sáska-hadak hegedülnek // Bóbita Bóbita játszik, / szárnyat igéz a malacra, / ráül, igér neki csókot, / röpteti és kikacagja”.

A sertés szárny tehát nyilván innen került az áruház polcára… Ezek után nem csodálkozunk a sertés és a csirke házasításán: Sertés csontos csirkemell.

További állattani furcsaságok:  – rozmár pisztráng fejjel.

Folytassuk költészeti barangolásunkat az élelmiszeráruházban. Csak egy ékezet hiányzik, s már meg is indul a költészet: Makos bejgli.

A kukorica rövidítve kuki, s ez már nemcsak a piacokon, de a hivatalos áruházi feliratokon is felbukkan, alkalmi költő terméke: Ízesített Duci kuki.

Illik ide a gyerekszáj-vicc: Vettem a lányoknak ezt a puffasztott kukoricapelyhet, a kukit. De elfelejtette a nevét és így kérte az apukájától: Apa, kérek fütyit!

A feliratokban meglepő logikára bukkanunk:Kristálycukor – édes. No persze költőibb lenne, ha az szerepelne itt: kristálycukor – keserű; Szögletes kerekasztal. – Erről pedig a négyszögletű kerekerdő jut eszünkbe, Lázár Ervintől. Jönnek sorban a lehetetlen tárgyak, a fából vaskarikák: Kovácsolt kapanyél; fehér örökzöld műfenyő; férfi szőrnadrág; fa habverő fémből; fanadrág vállfa. Ezt nem értjük, ahogy a következőt sem: Vállfanélküli cipő. Talán sámfanélküli? A rövidítésből fakadhat humor. Először is hölgyek figyelmébe: Férfi kiárusítás.

Lehetne valami gyilkos játék is, de inkább csak egy igekötő maradt le: szúrható kertitörpe. Talán leszúrható akart lenni?  És: Tibi ízű tejcsokoládé; Pumpa illatú légfrissítő; Emese mentes ásványvíz. Sajátos ízesítés: Edami sajt. Fülzsíros.

Egyes esetekben az áruházi feliratok mellé ki kellene tenni a 18-as karikát: Női farmernadrág több faszonban; Viking kékpéniszes sajt.  A faszén rövidítése az sz. után befejeződik: Fasz. begyújtó; valamint: p öcs szék… Egy vásárló megjegyzése: Mióta ez a neve, nem merek beleülni… A túlzott rövidítés a következő esetben sem szerencsés: paradicsomos szar… Talán a szardíniából maradt ennyi…

A betűtészta leves különösen tekinthető költészeti terméknek: Tudod mit találtam a betűtészta-levesben? Szóközt…

Az áruház él: A konzervek átköltöztek a 16. sorba. A grillek is sokfélék: Kerti grill. Grillezésre nem alkalmas; Grill hordózható. Igen, így, hosszú ó-val: hordózható. Vagyis hordót lehet belőle készíteni…

– Kávéfőző. Porzsák nélküli. – A porszívóba pedig ne tegyünk kávét és vizet… Nagyon furcsa termékek is vannak. A gyerekek ne legyetek mérgesek és szomorúak, mert anyu-apu vásárolhat már 2 méteres vidám gyerekeket is, ráadásul potom áron: Vidám gyerek 2 M 199 Ft. Ráadásul, ha a több vidám gyerekeket akarnak, még kedvezmény is van:  Vegyen kettőt, a háromdik ingyen. (Igen, hármodik…)

Az áruházban óriási kedvezményekre hívják fel az elkalandozó figyelmet:89 Ft. Most még olcsóbb. 89 Ft; Régi ár: 1099 Ft, új ár: 1098 Ft.

Költészethez hasonlítottam az áruházi feliratokat. Mi lenne más, ha nem népköltészet a következő termék? Babonapehely…

1 hozzászólás

#1 Szinkron 2016. 02. 17. 17:18:58

A Transylvania Pet Shop című rajzfilmsorozat magyar nyelvű szinkronjában már szerepelt a “babonapehely” kifejezés 1998 novemberében. [A Rémecskék kicsiny boltjaként vetített széria magyar változatát a Film6ár Kft. készítette. Dr. Zitbag magyar hangja Varga T. József volt. A trükkös ételnevet az adott epizód (19. rész: Inspektor Spektor) szinkrondramaturgja, Vid Gabriella fordította így magyarra.]

Új hozzászólás