Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Köszöntő
Levelek a Borostyánkőútról 1.

2013.04.1.1 hozzászólás

Pusztay János Prima Primissima díjas nyelvész rovata ezentúl minden hónap első napján jelentkezik a www.e-nyelv.hu-n. Most:

Lectori salutem!

A nyelv minden emberé. Sok százezer, ha nem éppen néhány millió éve örököljük, használjuk, örökítjük. A nyelv legfontosabb szellemi tulajdonunk. A tulajdont lehet gyarapítani, lehet őrizni, és el lehet kótyavetyélni. Érvényes ez a szellemi tulajdonunkat jelentő nyelvre is.

A nyelvről, a nyelvekről végtelenül sokat, sokfélét és sokféleképpen lehet beszélni, írni. Arról, hogyan született meg, hogyan fejlődött. Arról, hogyan alakult ki a világ nyelvi képe, s arról, mi lesz a sorsa. Arról, mitől függ a nyelv fennmaradása, és miért tűnnek el nyelvek a világban. Arról, mi a nyelv sorsának alakulásában az egyes ember, a kisebb és nagyobb közösségek felelőssége és feladata. Arról, hogyan hatnak a nyelvek egymásra, arról, miért gyilkos nyelv az egyik, és miért válik áldozattá a másik.

És írni kell a megannyi nyelv közül a kihez-kihez legközelebb álló nyelv, az anyanyelv helyzetéről. Arról, milyen helyet foglal el anyanyelvünk a tudatunkban. Arról, hol van a helye a nyelvek sokaságában, hogy honnan jött és merre tart. Arról, mely nyelvekkel áll rokonságban és miért, meg arról is, mely nyelvekkel nincs rokonságban és miért nincs. S nem utolsó sorban arról, milyen állapotban van most, és mi lesz anyanyelvünk sorsa, mi befolyásolja jövőjét. S hangsúlyozottan arról, hogyan sáfárkodunk ezzel a szellemi tulajdonnal, mind az egyes ember mind a nyelv védelmére hivatott intézmények.

Lectori salutem!

1 hozzászólás

#1 Ferenc A. 2013. 04. 2. 18:31:47

Köszöntjük az új szerzőt!

Új hozzászólás