Skip to main content

Kiss Jenő köszöntése

- 2013. 02. 21.
Kiss Jenő (jobbra középen) a gratulációkat fogadja

A rábaközi Mihályiból indult, ahol Zsirai Miklós is született, s hű maradt szülőföldjéhez, hiszen szinte minden évtizedben írt valamit faluja nyelvjárásáról. A leghíresebb a Mihályi tájszótár. Sopronban járt gimnáziumba, s ugyanolyan meghatározó volt számára a gimnázium, mint az Eötvös Collégium, majd pedig az ELTE, amely első és egyetlen munkahelye. A nyelvjárástudomány mellett nyelvtörténettel, szociolingvisztikával, nyelvpolitikával is foglalkozik, s most, amikor 70. születésnapján saját írásainak gyűjteményével kívánták meglepni, komoly feladatot jelentett tetemes, és sokszor eldugott helyen megjelent írásainak felkutatása. Hallgatók nemzedékeit oktatta halk, pontos és szép szavakkal a tudomány szeretetére, sokan vallják mesterüknek. Alapvető nyelvtudományi munkái mellett olyan érdekes területeket is kutatott, mint a madár- vagy szőlőnevek. A nyelvtudomány alapvető értékeinek, küldetéstudatának képviselője, s közben nem idegenkedik modern irányzatok, megközelítések befogadásától. Étoszát talán a következő két tény jellemzi a legjobban: szülőföldje, a Rábaköz hagyományainak kutatása és ápolása mellett, a magyar nyelvtudomány jeleseinek emlékét is folyamatosan ébren tartja, s mind a Magyar Nyelvtudományi Társaságban, mind pedig bárhol, ahová hívják, szívesen, szeretettel és szépen beszél róluk. Kiss Jenő professzort 70. születésnapja alkalmából 2013. február 15-n köszöntötték az ELTE Bölcsészettudományi Karán és a Magyar Nyelvtudományi Társaságban. Képünkön a köszöntők gyűrűjében.
(A felvételt Kardos Tamás készítette.)

(Manyszi-infó)

One Reply to “Kiss Jenő köszöntése”

  1. Kedves Jenő Tanár Úr! Sajnálom, hogy csak későn értesültem a jeles napról. Így most utólag kívánok eredményes munkát és nagyon jó egészséget. Ad multos annos!
    Dóra Zoltán

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x