Skip to main content

A magyar nyelvstratégia

Balázs Géza - 2011. 12. 05.

Néhány tömör tanulmányban, összeállításban összefoglaltuk mindazokat a tevékenységeket, amelyeket szerzőink szerint (szerintünk) tenni kellene a magyar nyelv érdekében. A magyar nyelvstratégiáról megjelent már egy könyv (2001), de kész stratégia nincs. Hogy hogyan is van ez másoknál, arra szép példa Pomozi Péter írása – az észt nyelvstratégiáról. (Annak, aki még tágabb összefüggésben kíváncsi a kérdésre, javasolható még az Európai nyelvművelés című kötetünk elolvasása is.). Balázs Géza két írását is közreadjuk: az egyik egy rövid publicisztikai írás a nyelvstratégia időszerűségéről (rövidebb változatban megjelent már a szerző itteni rovatában, illetve a Magyar Nemzetben is), ezután következik a nyelvstratégiát bemutató konkrét tanulmánya. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagjai összegyűjtötték mindazokat a gondolatokat, amelyekkel a nyelvstratégiának foglalkoznia kell. Ezeket adja közre megszerkesztve Minya Károly. A szerkesztőség örömmel fogadja az észrevételeket, javaslatokat.

5 Replies to “A magyar nyelvstratégia”

 1. Ez valóban érdekes írás az mno-n!

 2. Nekem három kérdésem van:

  1. Balázs Géza lesz a Magyar Nyelvstratégiai Intézet igazgatója?
  2. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagjai lesznek a Magyar Nyelvstratégiai Intézet munkatársai?
  3. Ha igen, akkor Balázs Géza vagy a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport bármely tagja be tud számolni arról, hogy mire és hogyan fog elkölteni a Magyar Nyelvstratégiai Intézet 100 millió forintnyi közpénzt?

 3. Tisztelt Szakértők! Érdekel, hogy milyen hatásfokkal tudják hasznosítani a fenti nagy összeget,
  1. A „széles tömegek” nyelvi színvonala az erkölcsi, kulturális – sőt civilizációssal együtt csúszik lefelé,és ez nem is izgatja őket. Vajon mit lehet elérni náluk?
  2. Egy ideje nem mernek a szakemberek „nevelni”, pláne oktatni. Az emberek nem szeretik, nem viselik el, ezért a szakemberek nem merik megtenni. Ma már a nyelvművelők nem merik felmutatni a hibákat. Balázs Géza tanár úr a rádiós őtpercekben épp hogy súrolja a nyelvhasználatunk problémáit. Úgy gondolom, a műsort és az előadásokat nem azok hallgatják, akikre ráférne a nyelvművelés, hanem azok, akik már úgyis igényesek és kulturáltak.
  Kívánom, hogy effektíven használják fel a pénzt, – vagy legyenek takarékosak.
  Tisztelettel
  Kelecsényi Zsolt

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x