Skip to main content

Az én közhelyszótáram

- 2011. 03. 11.

A kilencvenes években volt egy kedvenc könyvem Közhelyszótár címmel. Hernádi Miklós írta, vagy harmincszor végigolvastam. Jobb, mint egy viccgyűjtemény, és van újabb kiadása is. Hiányzik a könyv, szívesen felütném, de évekkel ezelőtt valakinek kölcsönadtam. A könyv az, amit valamiért nem szokás visszaadni, amit egyszer elkértél valakitől, az már a tied. Nemes lopás. Az én polcomon is vannak ilyen kötetek – cserekereskedelem ez, enyhe bűntudattal. Szóval nincs nálam az említett könyv (Ha olvasod, és nálad van, juttasd vissza, kérlek, bazmeg.) ezért is vettem a bátorságot, hogy én is írjak néhány szócikket. Remélem, nem okozok csalódást azoknak, akik ismerik a Mester kötetét. Jó szórakozást mindenkinek!

Békés megye: Elmennek innen a fiatalok. Itt nem történik semmi. Az ország délkeleti csücske. Belvizek hazája. Ha megépülne az M44-es, minden jobb lenne, de csak halasztgatják. Tanya city. Porfészek. A pestieket kéne lehozni ide egy jó disznóvágásra, meg a csemetéiket, akik azt hiszik, hogy a tehén az lila. Melyik a jobb? A Gyulai, vagy a Csabai kolbász? Vagy az egy és ugyanaz? – Hálás vitatéma.

Megasztár: A zsűritagok zöme nem is ért a zenéhez. Például a Fridi (Eszenyi, Mester stb.) mit keres ott? Futószalagon gyártja a kérészéletű sztárocskákat. Mire a nyertes befutna, már jön az új széria. Jó, ha ezer példányt eladnak majd a lemezeikből. Nem nagy szám, énekelni mindenki tud. Azt hiszed, jó hangod van, de az csak a fürdőszoba akusztikájának köszönhető, a színpad az más. Minden osztályban van egy tanuló, aki legalább úgy énekel, mint Tóth Vera, Caramel, Oláh Ibolya, stb. Miért? Régen a Ki mit tud is ilyen volt, ez az egyetlen színvonalas műsor. Én még sosem szavaztam sms-ben, te már igen? Kire? 

Való Világ: Idáig terjed a magyar kultúra. Mindenki nézi, csak letagadja. Nem nézed, persze, és akkor honnan tudod, hogy Szandika meg Alekosz és a többiek? A lányok mind pornóztak, direkt úgy válogatták őket. Fizettek nekik azért, hogy dugjanak a villában, különben oda a nézettség. Be kéne tiltani. Nem értenek semmihez, de máris híresek. Utána mind a médiában akarnak elhelyezkedni. Ott vannak a Blikk címoldalán. Csak a Majka vitte valamire, a többiekre már senki sem emlékszik. BB Évi is totál megzakkant. Ja, de ő a másikban szerepelt, mindegy.

Magyar mezőgazdaság: Megnyomorítják a gazdákat. Nekik csak árt az EU. Ki van szolgáltatva az egyre szélsőségesebb időjárásnak. Nincs utánpótlás, a fiatalok csak a gép előtt ülnek. Lusták, nem bírják a hajnali kelést. A mezőgazdaság teljes embert igényel, itt nincsenek ünnepek. Jók a környezeti adottságaink, mégsem ez a húzóágazat. A Lidiben megveszed a szlovák paradicsomot, a magyar meg elrohad. Torgyán akkor nagyon elbaszta. Ki most az agrárminiszter? Na, az se fog csinálni semmit. Nem kellett volna beengedni a multikat. Sírnak, hogy nincs pénzük, de 30 millás traktorokkal mennek tüntetni, meg öntik a lefolyóba a drága tejet.

Fábry Sándor: Nem is ő írja a poénjait. Mindig csak az altesti humor, ezért nem is nézem. Nem hagyja érvényesülni a meghívott vendégeit. Mindet megalázza. Nekem egy humorista ne politizáljon, ő meg felvállaltan jobboldali. Összeveszett Farkasházyval. Kibékültek már? Vagy még nem? – Hálás vitatéma.

Médiatörvény: A sajtószabadság halála. Üres címoldallal jelentek meg a lapok. De csak a liberális sajtó. Várjuk ki, hogyan alkalmazzák, majd akkor lehet tüntetni. Az újabb gumicsont. Ezzel akarják elterelni a figyelmet a nagyobb bajokról. Szíjjártó mást mondott, mint Viktor. A nemzetközi sajtó össztűz alá vette. Most fordítják. Direkt kihagyták a fordításból a diktatórikus passzusokat. Szalai Annamáriát kilenc évre bebetonozták.

Fidesz: Horthysta/Rákosista/Kádárista stb. Magyarországot szeretnének. Orbán irányít. Aki ellentmond, azt kitaszítják. Még mindig jobb, mint az MSZP. Joszip Tot és Kaya Ibrahim. Róluk miért nem beszélnek? Na, jöhet megint a koronaúsztatás. Náluk nem Lovasi, hanem Ákos kap majd Kossuth-díjat. Vagy a Demjén Rózsi. Mindenhová beültetik az embereiket. Én nem bánom, tegyék a dolgukat. Hátha jobb lesz nekem pár éven belül.

Magyar filmek: Unalmasak, kivéve az Üvegtigrist. Tényleg, láttad az újat? Százmilliókból művészkednek, a kutya nem nézi. Válságban van a hazai filmgyártás. Van egy sajátos, nyomasztó hangulatuk. Főleg azoknak, amik a hetvenes években készültek. A Tanú, slussz-passz. Ma már nincsenek nagy volumenű színészek, mind bohóckodó ripacs, tisztelet a szabályerősítő kivételnek. Talán idén megkapjuk az Oscart, megint van egy esélyes alkotásunk.

Kádár János: Engedett a nyomásnak. Egy tömeggyilkos volt. Akkor is ő volt a legnagyobb magyar politikus a XX. században. A krumplileves volt a kedvenc étele. Puritán ember volt, nem adott a külsőségekre. Az ő idejében mindenkinek volt munkája, egy érettségivel biztosra vehetted, hogy lesz állásod, ma meg? Az utolsó beszéde egy zagyvaság. Olvastad? Hallottad? Brezsnyevvel vadászott. Smároltak is, van róla fotó, undorító. Puha diktatúra volt az ő ideje alatt. Mi voltunk a legvidámabb barakk.

Celebek: Régen művészek voltak, igazi hírességek, nem celebek. Főzőműsorokban szerepelnek. Én direkt nem használom ezt a kifejezést. Mindet utálom. Ezt a szót is átvettük Amerikából, vagy honnan. Hogy kell ejteni? Cseleb? Keleb? Hazánkban lassan már több a celeb, mint az átlagember. Rossz példát mutatnak a gyermekeinknek. Eltűnnek a süllyesztőben.

H1N1: Te beoltatod magad? A tavalyi oltás még jó? Vagy újra kell oltani? – Hálás téma. A gyógyszergyárak kreálták az egész hisztériát, ez is egy üzlet. Minden évben belehalnak a sima influenzába is több százan, arról miért nem cikkeznek? Csak az eleve súlyos betegek halnak bele. Meg a kismamák. Nem játék, fő az elővigyázatosság. Leszarom, szedek C vitamint.

Alkohol, alkoholizmus, alkoholista: Napi két sör még megengedett. Milliárdokat költ az állam a gyógyulásukra. Kijönnek az elvonóról, és irány a kocsma. Csak úgy lehet, ha ő maga is elhatározza. Gyógyult alkoholista nincs, csak száraz. Alkeszok. Senki sem akar alkoholista lenni, de azzá válik. Állítólag genetikailag kódolt. Vannak a nagyivók, ők még nem szenvedélybetegek. Állítólag van egy olyan nevű kocsma, hogy Jobb, mint otthon. Legális drog. A fiatalok egyre korábban kezdik. Kutyaharapást szőrével. Halál a májra, be a szervezetbe, milye van a fának? Minden hajléktalan alkoholista. Kenyérre kérnek, de borra költik. Egyszer egy hajlesz bevallotta, hogy fröccsre kell a pénz, na, annak adtam is egy százast.

Vörösiszap: Direkt csinálták, hogy ártsanak a Fidesznek. Kik a felelősök? – Hálás téma. Vörösiszap, érted, vörös, nem véletlen. És még volt pofájuk azt mondani, hogy nem káros, na, rá is önteném a fejére annak, aki ilyet nyilatkozik. Itt is találnak egy bűnbakot, és ráverik az egész balhét. Az igazi felelősök meg röhögve szürcsölik a koktéljukat Havajban. Gyurcsány a hibás, állítólag ebben a bizniszben is benne volt. Itt tartunk, hogy ilyen megtörténhet ma Magyarországon. Az ember már a saját otthonában sincs biztonságban. Én már semmin sem lepődöm meg.

Kortárs költők: Mikor lesz nekünk egy új József Attilánk? Nem olvassa őket senki. Egymást olvassák. Érthetetlenek. Direkt érthetetlenek. Ami nem rímel, azzal nekem ne jöjjön senki, hogy az egy vers. Én már Adytól besokalltam. Nem lehet megélni a költészetből. Sohasem lehetett. Berzsenyi is gazdálkodott mellette. Tényleg, van legalább egy költő, aki megél kizárólag a verseiből? – Hálás téma. Az irodalmi folyóiratok döglődnek. Az állam csecsét szopják. A Nyugat is csak párszáz példányban jelent meg, nem tudtad? Verseket mindenki ír fiatalabb korában, csak az értelmesebbje kinövi. Írogatsz még?

Mai fiatalok: Facebook nemzedék. Netfüggők. Közösségi oldalakon zajlik az életük, mi anno találkoztunk, beszélgettünk, volt témánk. Emósok. Azt sem lehet tudni, melyik a fiú, melyik a lány. Ki van nyalva a seggük. Tele vannak mindenféle kütyüvel, mp3 lejátszó, mobil, meg még ki tudja hány felesleges, vagyont érő baromsággal. Nem olvasnak, csak Harry Pottert meg vámpíros könyvet. Könnyen találkoznak a droggal. Hogyan fogják ezek kitermelni a nyugdíjunkat? A Harsányiék lánya orvosira jár. Na, annak a kis ribinek sem szeretnék majd betegként a kezei közé kerülni.

Testépítők: Fel vannak fújva. Állítólag a nőknek sem tetszik, ha valaki túl izmos. Nekem senki ne mondja, hogy a fehérjepor, meg az a sok szar, amit összeesznek táplálékkiegészítés címén, az nem káros. Kokszol mindegyik. Arnold is csak a szteroidoknak köszönheti a karrierjét. Hova lettek az izmai? Leeresztett a lufi. Sosem lesz olimpiai sportág, pont a koksz miatt. Nem áll fel a pöcsük. Ismerek egy csávót, akinek leszakadt a mellizma, meg a bicepsze edzés közben, durva. Csupa olyan mozgássorból áll, amit nem is alkalmazunk a való életben. Jöhet nekem szekrényhátú testépítő, hat évig karatéztam, földre fektetek bárkit. Kisebbségi komplexusuk van, így akarják kompenzálni.

Obama: Állítólag már csökkent a népszerűsége. Sokszor bakizik. Lám, egy fekete is viheti valamire, Amerika a lehetőségek hazája. Afrikában példakép, meg máshol is. Azért kapta a Nobel-békedíjat, hogy csináljon végre békét. Nálunk is lesz cigány miniszterelnök?

Külföldön dolgozó fiatalok: Karácsonykor hazajönnek. Hiába tagadják, rohadt nagy honvágyuk van, azért lesz odakint mindegyik Jobbikos. Könnyes szemmel a magyar Himnuszra buliznak. Patkányként élnek odakint, hazahoznak két millát, és eltapsolják egy hónap alatt, utána irány vissza. Mosogatnak, de azt hazudják, hogy irodai munkát kaptak. Ha készülnek haza, hatszor belinkelnek egy hazafias számot az üzenőfalra. Legalább megtanulnak angolul. De a nyelvvizsgát nem teszik le. Összejárnak kint. Mindegyik lead pár kilót – idegen környezet, mirelit kaják.

2 Replies to “Az én közhelyszótáram”

  1. Már majdnem azt gondoltam, hogy a rovat szerzője ilyeneket gondol, amikor végre rájöttem, hogy miről van szó…

  2. nagyon jok a kozhelyek, a bevezetot csak a vegen olvastam el, addig azt hittem, Hernadi Miklos legujabb kiadasabol szemezgetsz 🙂

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x