Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások
Hartay Csaba

Hol volt a sölypörtarajú lápimozsolya Nyelvemre harapva 04.

2010.07.11.2 hozzászólás

Igen, a hír igaz. Megtalálták a sölypörtarajú lápimozsolyát. Azt hittük, már régen kihalt ez a meglehetősen különös állatfaj, de nem. Hol volt.

Sok helyen keresték az elmúlt évtizedekben, de hol nem. Gondolták volna, hogy hol lehet ez az állat? Igen, a kutatók, és mi magunk is nagyon meglepődtünk, hogy hol volt. A sikeres expedíció apropóján Böpléder Márton professzor úrral beszélgettünk.

Professzor úr, tényleg, hol leltek rá a sölypörtarajú lápimozsolyára?

Ott. Hol. Ennél már csak az lett volna kézenfekvőbb, ha otthon lelünk rá, de azért ennél jóval messzebbre kellett eljutnunk, hogy jól megdögönyözhessük végre a sölypörtarajú lápimozsolyát. Sohasem gondoltuk volna, hogy hol lehet, de végül ott találtunk rá.

Konkrétan hol?

Konkrétan hol volt. Ott feküdt, mint egy zergeputtonyos tavicickány, de hamar rájöttünk, hogy ez nem zergeputtonyos tavicickány, hanem maga a híres sölypörtarajú lápimozsolya.

Honnan tudták, hogy hol van? Voltak ennek előjelei?

Eleinte fogalmunk sem volt, hogy hol lehet a sölypörtarajú lápimozsolya, ezért is voltak plusz kiadásai az expedíciónak. Rengeteg árnyékra vetődés után egy isteni sugallatra egyszer csak elindultunk a jó irányba. Amikor már negyven hónapja gyalogoltunk, akkor egyikőnk kétségbeesetten felkiáltott, hogy hol vagyunk. És a sölypörtarajú lápimozsolya is pont ott volt.

Hol?

Hol. Előttünk fetrengett.

És jelenleg hol van a sölypörtarajú lápimozsolya? Hol lehet megtekinteni?

Jelenleg hol van, de azt nem tudjuk biztosan, hogy hol lesz megtekinthető a szélesebb közönség számára. Azért zárásképp annyit még hozzátennék, hogy hiába a sikeres expedíció mámoros öröme, a kutatócsoport minden tagja azt vallja, hogy minden hol jó, de legjobb otthon.

2 hozzászólás

#1 pesti 2010. 07. 15. 10:33:45

otthol. Érdekes ez a hol-szójáték, különös áthallással az Ott.Hol – otthol – otthon formákra. Az otthol: igen elterjedt a nép körében. talán népetimológia? Talán ejtéskönnyítés? Talán népi alak? Vagy mind együtt? Egyúttal szépen rávilágít a tudományos interjúk némelyikének sutaságaira.

#2 vala 2010. 12. 23. 10:33:54

Az otthol tájnyelvi forma. Az otthon-ból elhasonulás lehet, talán népetimológia, de ez nem biztos. A minap a pécsi IC-n hallottam a hangszóróból (kétszer is, tehát nem volt tévedés), “Dombonvár” következik. Mindenki mosolygott. Tényleg, annak semmi értelme, hogy Dombóvár, de annak bezzeg: hogy Dombon-vár, már van… Körülötte minden vízben áll úgyis…

Új hozzászólás