Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Alkalomra való, alkalommal = alkalomas?

2009.03.24.2 hozzászólás

Ki gondolná, hogy áruházi katalógust böngészve a figyelmet egy új szóalak kelti fel?

futocipo

Azt hittem, rosszul látok. De nem. Többször is megnéztem, futócipő, heti 1-2 alkalomas használatra. Így szerepelt az egyik nagyáruház katalógusában a heti 1-2 futásra tervezett cipő, újabb példával: heti 2 alkalomas. Mi van?
Természetesen keresni kezdtem, máshol is előfordul-e ez a szó, vagy csak az adott áruház egyedi szóhasználata keltette föl érdeklődésemet. Megnéztem az értelmező kéziszótárakat mint elsődleges forrásokat: semmi. Magyar Nemzeti Szövegtár. Semmi. Ismerősök megkérdezése. Ugyanúgy visszakérdeztek: mi van? Google: végre! Igaz, a kereső fölkínálja az alkalmas szót is, de végül 28 találat van az alkalomasra: 5, 10 és 20 alkalomas bérletek vásárlására is van lehetőség , 6 alkalomas tanfolyam ára: 9600 Ft , Megelégszünk heti 2 alkalomas húsétellel, ami szigorúan a csirke-pulyka-hal körből kerül ki . Nem túl sok példát találtam tehát (egy részük valószínűleg elírás), de az biztos, hogy az áruházi katalógus egy már létező szóalakot használ. Most, hogy ez a prospektus sokakhoz eljut, még több ember ismeri meg.

Hogyan és milyen céllal jött létre ez a szóalak? Az alkalom főnév egyes toldalékos alakjaiban a szótőből egy magánhangzó kiesik: alkalmat, alkalmak, alkalmi, alkalmas, alkalmatok. Más toldalékok előtt megmarad az alkalom szótő: alkalommal, alkalomban, alkalomszerű stb. Ha valamilyen rendet, szabályt keresünk, akkor azt látjuk, hogy a magánhangzós vagy magánhangzóval kezdődő toldalékok előtt rövidül meg a szó, mint az -(a)s képzővel való ellátásakor, de ilyen az alkalmunk, alkalmuk is. A kieső magánhangzót a toldalékban lévő pótolja. Amikor a toldalék mássalhangzóval kezdődik, akkor marad a hosszabb, szótári alkalom. Elég egyszerű szabály, és sok más szóra is alkalmazhatjuk: szerelem, gyötrelem, félelem, hatalom, forradalom, irodalom stb. (A nyelvtörténet elég régi példákat idéz, mint a „Szerelmes brátim” vagy a „hotolm” a Halotti beszéd és könyörgésből.)
A mai nyelvben az -(d)alom, -(d)elem képzőjű szavak rendszerszerű változásába hoz némi zavart az alkalomas új képzésű szó, mert a szótő nem rövidül meg, mint ahogy várjuk.

Miért jött létre ez a szóalak? Ehhez a korábban idézett példákhoz fordulunk. A rendszerességet kifejező szerkezet talán túl hosszú: futócipő heti 1-2 alkalomra vagy heti 1-2 alkalommal való futásra, 6 alkalomból álló tanfolyam (esetleg 6 órából/foglalkozásból álló tanfolyam), húsétel heti két-három alkalommal (olyan étrend, amely heti két-három húsételt tartalmaz). Más okot is látunk, legalábbis a példákban. Mindegyikben a mennyiség is szerepel az alkalomas szó előtt. Egy egységnek tekinthető az „x alkalom”, és ehhez kapcsolódik a képző, tömörítve a jóval hosszabb szerkezetet.
Azt is figyelembe vehetjük, hogy jelentésben így elkülönül a már meglévő alkalmas melléknévtől, melynek a jelentése az ’alkalomra való’, de további jelentése is van: ’valamire megfelelő, felhasználható’. Ha az eddigi, szabályosnak vélt alakot illesztenénk a példamondatokba: heti 1-2 alkalmas futócipő, heti 6 alkalmas tanfolyam, heti két-három alkalmas húsétel, elsőre nem okozna zavart a megértésben? Egyszerűnek látszik előre elkerülni az alkalom + melléknévképzős, új szóalakkal.

A szó, az alkalomas nekem még furcsa képződmény. Felkapom rá a fejem, hogy mi van?

A szerző középiskolai tanár, pszichológus, a Manyszi tanácsadója és a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport tagja.

2 hozzászólás

#1 Bíró Dalma 2017. 03. 24. 22:04:05

Feleslegesen tudálékoskodó, ugyanakkor ostobát játszó szőrszálhasogatás. Valószínűleg egyszerűen csak egy elgépelés lehetett, ahol a mondatrészben először az “alkalom” szó szerepelt (pl. “heti egy két alkalom használatára”, ami egyébként értelmetlen kifejezés), majd a mondat átszerkesztésekor szimplán a szóhoz lett illesztve az “as” toldalék, és nem vették észre a plusz “o” betűt.

#2 Admin 2017. 03. 25. 12:03:05

Bíró Dalmának – ez szerepel a szövegben:

Igaz, a kereső fölkínálja az alkalmas szót is, de végül 28 találat van az alkalomasra: 5, 10 és 20 alkalomas bérletek vásárlására is van lehetőség , 6 alkalomas tanfolyam ára: 9600 Ft , Megelégszünk heti 2 alkalomas húsétellel, ami szigorúan a csirke-pulyka-hal körből kerül ki . Nem túl sok példát találtam tehát (egy részük valószínűleg elírás), de az biztos, hogy az áruházi katalógus egy már létező szóalakot használ.

Új hozzászólás