Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Bartókról jut eszembe
Takázás 4.

2015.10.5.2 hozzászólás

Szeptember végén (26-án)emlékeztünk Bartók Béla halálának 70. évfordulójára. Szülőhelyén, a Temes megyei Nagyszentmiklóson nem régen újabb Bartók-szobrot avattak: a román nemzetiségű polgármester, a helyi önkormányzat és a Pro Bartók Egyesület kezdeményezésére.

Aurel Ghorghe Ardeleanu temesvári román szobrászművész alkotása a Nákó kastély előtt található. Amolyan interaktív szobor ez is. Néhány napja el is indultam megnézni, milyen az új mű.Messziről látni a kompozíciót: életszerű, megpihenésre ösztönöz és zenehallgatásra. De az ékezetek nélküli névtábla nagyon sértette a szememet, és kicsit sem vigasztalt, hogy a románok mostanság saját nyelvükön is egyre  kevésbé használják írásban a mellékjeleket.

A szobor előtt állva megérintett a hely szelleme. A Nákó-kastély ma múzeumként működik, benne egy kis szoba jelzi a nagy zeneszerző emlékét. Éppen felújítják az épületet, mely 1864-ben lett készen. Annak idején ritka kincsek őrzője volt: több mint 5000 kötetes könyvtárral, értékes levelek gyűjteményével (Jókaitól, Wagnertől, Liszt Ferenctől, Deák Ferenctől) büszkélkedhetett a gróf.

Érdekes kisváros ez a Románia legnyugatibb csücskében fekvő település. A magyarság soha nem volt számszerű többségben, de a román, német, szerb és bolgár közösségek mellett mégis szellemi többségre tett szert: itt született Révai Miklós (1750–1807), a szóelemző írásmódunk atyja, majd Heim Péter (1834–1904), a magyar posta- és telefonhálózat kiépítője és Heim Pál, a budapesti gyermekkorház névadójának édesapja, továbbá Makai Ödön (1889–1937), aki József Attila gyámja volt. És persze Bartók.

Ma már nincs magyar tannyelvű általános iskola a településen, az óvodában azért még 40 gyermek beszél magyarul, bár kisiskolába, a négy összevont osztályba csak nyolcan járnak és a tanítónő is képzetlen. Néhány éve a településre kihelyezett katolikus pap volt egyben a magyartanár is. Gyakran panaszkodott, hogy hiába járnak házról házra, már nincs magyar gyermek, nincs kit keresztelni, nincs kit tanítani.

A magyar határ felől közelítve meg a várost, a főút mentén még állnak a régi parasztházak az utcafrontra néző háromszög alakú faoromzaton található napsugaras díszítéssel, szív alakú padlásablakkal, a népi barokkot idéző mintákkal. Isten vigyázó szeme (talán a barokk Szentháromság szimbóluma) óvja a házbélieket. A mágikus funkció mára háttérbe szorult, de talán az esztétikai még nem.

Séta közben megkérdezem a járókelőket,tudják-e, ki volt Bartók, Révai. Többen is hallottak már róluk: az előbbiről mindenki tudta, hogy zeneszerző, az utóbbiról főleg azt, hogy magyar. Aztán kiderült, hogy mindkét személyiségről olvashatunk a város román nyelvű honlapján is.

Hallom innen-onnan, a település nevét ki lehetne írni több nyelven, köztük magyarul is. Valóban lehetne. Szép gesztus lenne a többségiek részéről (a 20%-os küszöb alatt van jócskán a helybéli magyarság), nemzeti identitásunknak hízelgő, de megmaradásunkhoz nagyon kevés.

És ez nemcsak rajtuk állt.

(A szerző képeivel.)

2 hozzászólás

#1 Velcsov Margit 2016. 02. 15. 15:11:07

“A csákány koppan, és lehull nevedről az ékezet…”
Megjelent az ékezet.

#2 Velcsov Margit 2016. 02. 15. 15:22:33

Hozzászólás

Új hozzászólás