Skip to main content

#4. A netnyelvészet magyar szakirodalmából (4. rész) - 2023.12.11

A netnyelvészet magyar szakirodalmából (4. rész)

Bevezetés


Bevezető

A magyarországi netnyelvészet az 1990-es évek második felében született meg. A kommunikációelméleti és nyelvészeti vonal néhány alapvető szerzőjét és művét mutatjuk be 2023-ban az E-nyelv Magazin számaiban. A 2023/1. számban a nemrégiben elhunyt Benczik Vilmos két fontos munkáját, valamint Bódi Zoltán könyvét ismertettük. Az E-nyelv Magazin 2023/2. számában bemutattuk a Nyíri Kristóf szerkesztette Mobilvilág című könyvet, Bódi Zoltán és Veszelszki Ágnes úttörő Emotikonok című munkáját, valamint a Veszelszki Ágnes szerkesztette netszótárt. A 2023/3. számban közreadtuk Balázs Géza írását Szűts Zoltán Online című könyvéről, valamint részleteket közöltünk három korábbi recenzióból: Balázs Géza Sms-nyelv és -folklór, valamint Veszelszki Ágnes Netnyelvészet című könyvéről.

Tanulmányok


Szűts Zoltán: Átfogó kép az internet kulturális és nyelvi hatásairól

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár az internetes kommunikáció egyik kiemelkedő kutatója Magyarországon. Könnyű dolga van a recenzensnek, amikor a munkásságát szeretné ismertetni, elég csak a balazsgeza.hu oldalt felkeresni, amelyet a szerző maga szerkeszt és frissít.

Veszelszki Ágnes: Internet - nép - nyelv (Balázs Géza: Az internet népe, 2023)

Internet – nép – nyelv Balázs Géza: Az internet népe. Internet – társadalom – kultúra – nyelv. A kulturális és a tervezett evolúció határán. Ludovika Egyetemi Kiadó, Budapest, 2023. 344 oldal, 4305 Ft [e-könyv és nyomtatott kötet]

Bódi Zoltán: Balázs Géza Az internet népe című könyvének kritikája

Balázs Géza Az internet népe című könyvéről Bódi Zoltán nyelvész a Kritika című műsorban, 2023. dec. 1.

Szayly József: Digitális olvasásmóddal is olvasható

“Verba volant, scripta manent” mondta a római köztársaság korának egyik legnagyobb beszédírója és szónoka, Marcus Tullius Cicero. A később Európa-szerte gyakran idézett mondat arra utal, hogy hogy az írásos dokumentumok tartósabbak és megbízhatóbbak, mint a szóbeli megállapodások, amelyek könnyen megváltozhatnak vagy elfelejthetők.

Vesszős Balázs: Technikai eszközök által közvetített kommunikáció

Balázs Géza nyelvész Az internet népe című könyve négy részben mutatja be a billentyűzet általi kommunikáció minden egyes jellemvonását és mozzanatát. A szerző a négy részt további húsz alfejezetre bontja, amelyben részletesen elvezeti az olvasót az internet nyelvének és nyelvhasználatának összetett területeire.


x