Skip to main content

Szent László liturgikus ünnepe (45.)

- 2024. 07. 01.
Áldott emlékű Szent László királyunk liturgikus emlékünnepe június 27-én van. A régi alföldi vőfélyes vers így köszönti ezt a napot:
Megkondult a menynek szép szavú harangja,
fölvirradtunk végre Szent László napjára,
mikor a szentek serge vélünk örvendezik,
mert szép magyar hazánkra áldás áradozik!
Népünk emlékezetében, tudatában nem egy évszázadokkal korábban élt történelmi alak él, hanem Isten élő, ható és karnyújtásnyira lévő kegyelmi eszköze. László alakjában előttünk áll egyrészt az ősi, napkeleti hagyományaink eszményi hőse, másrészt az európai, keresztény lovagkirály idealizált alakja is. Ezért van teli hazánk a Szeret partjától a Lajtáig, a Tátra ormaitól az Al-Dunáig lova patkójának nyomával, fölfakadó források éltető vizével, az ő emlékét őrző sziklákkal, barlangokkal, fákkal. Ezért tekint ránk ősi freskóinkról egy véres világból László szelíd, Krisztus–arca s vele a jó győzelmének reménye. Úgy él népünk emlékezetében, mint a szolgáló szeretet példája, aki nem csupán vonzó termetével, Krisztus vonásait idéző arcával tűnik ki, de erejével, bátorságával és bölcsességével is. Nevet adó, szentelő hős, akiről éppen ezért maradt fönn annyi legenda, annyi emlék s a tudat, hogy veszély esetén kikel váradi sírjából, hogy megsegítse övéit…
Isten éltesse a név mai viselőit!
Kép: Szent László és a kun vitéz küzdelme a székelyderzsi templom középkori freskóján. (1419.) (Harangozó Imre felvétele)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x