Skip to main content

Görög Márton: Sok kizárt veszélyforrás és kevesebb utód

- 2024. 06. 04.

Genetikai változás. Meglepő lehet, de az utóbbi 50 év tudományos fejlődésének szigorúan az emberi génállományra gyakorolt két legerősebb hatását negatívnak gondolom – amellett, hogy természetesen lényegében minden szempontból jobban élünk:

(1) A modern orvostudomány sok olyan genetikailag meghatározott rendellenességet, betegséget tud gyógyítani vagy lassítani, ami korábban gyors leépülést, halált okozott. + Ezzel csatát nyertünk az örökletes betegségek egy része fölött és a várható élettartamot kitoltuk – tehát előnyhöz jutottunk. – De a rendellenességekkel rendelkezők egészségesebb és hosszabb élete több olyan utód születését is jelenti, akik hordozzák a hibás géneket – tehát gyakoribbá válik a génállomány összességében a rendellenesség, ami hátrányt jelent.

(2) Az technológiai forradalom második legerősebb genetikai állományt érintő hatása is egy negatív és indirekt hatás szerintem: jellemzően kevesebb gyerek születik és nő fel a modern civilizációban élő társadalmakban, tehát ezen társadalmak relatív részaránya csökken. Csak a genetikai vonatkozást nézve tehát a fejlődés visszaszorulást is hoz.

(3) A megváltozó életmódhoz igazodó evolúciót, ami segítene minket, évtizedes távlatainkban elhanyagolhatónak gondolom, hiszen rengeteg generáció alatt terjed el egy változás, illetve egyáltalán azt az evolúciós előnyt sem látom, hogy a digitalizált világunkhoz valamilyen alkalmazkodással több partnertől több, fittebb utóda születne-e az embernek. Sőt!

Nyüzsgő életünkben a legtöbben örömmel fogadnánk, ha kevesebb alvással beérhetnénk és több időt tölthetnénk ébren – de ettől függetlenül nem biztos, hogy járna evolúciós előnnyel. Ha egy genetikai módosítást lehetne választani, talán azt kérném, hogy némely társunkhoz hasonlóan két órával kevesebb alvással is ugyanilyen kipihent lehessek.

Tanult-tapasztalt hatások. Biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá, kényelmesebbé, szabályozhatóbbá vált életünk. A sok kizárt veszélyforrással és kevesebb utóddal párhuzamosan még többre értékelünk egy megszületett életet, mint korábban.

Könnyen tarthatunk kapcsolatot sokakkal és távoliakkal, akár személyes találkozás nélkül: a társas kapcsolataink nagyon megváltoznak.

Görög Márton: mesterséges intelligencia szakértő, adattudós

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x