Skip to main content

Gál Sándor: A civilizáció fölszámolta a természetes kiválasztódást

- 2024. 06. 04.

Nemrégiben valaki azt kérdezte – itt ülvén a verandán, ahonnan két gólyafészek is látható -, hogy meg tudnám-e mondani, meddig él egy gólya. A kérdésre csak felemás választ fogalmazhattam, mert tényleg nem tudom, hány évet élnek a gólyák. Mert hisz közismert, hogy a gólyaélet kockázatos vállalkozás a huszadik század utolsó éveiben. Nincs békanevelő mocsár, tó, de a patakok, folyók ártere is csak emlékként élhet az elaggott gólyapátriárkákban. Ha ezen túl még arra is gondolok, hogy innen, a kertünk melletti fészekből a közép-afrikai „másik otthon”, az élelmet adó telelőhelyig a pár ezer kilométeres út milyen veszedelmeket rejteget, szóval ezt tudván, van-e gólya, amely egyáltalán eljuthat a gólyalét végső határáig? Sokkal nagyobba valószínűsége annak, hogy útközben pusztul el. Legyengül, viharba kerül… Meglehet a nagy utazás éppen a fiatal madarakat tizedeli meg. De azt is feltételezhető, hogy ezt az áldozathozatalt a természet bölcsessége szabta ilyenre; csak a legjobbak, csak a legkitartóbbak maradjanak meg…

Az emberi értelem számára ez a törvény ma kegyetlennek tűnik; az is, de ezzel együtt végtelenül igazságos. Azt hiszem, a természet és az ember demokráciája között az egyik alapvető különbség: a civilizáció lényegében fölszámolta a természetben folyamatosan működő egyensúlyrendszert, a természetes kiválasztódást, szelekciót. Ennek következtében jött létre egy természetellenes, már-már kivédhetetlennek tűnő túlnépesedés: az utóbbi ötven évben megkétszereződött az emberiség lélekszáma.

Az az igyekezet, amely a tudomány eszközeivel megpróbál életben tartani minden egyedet – s amely rövidtávon óriási sikernek is mondható – e siker fényében nem ismeri fel, hogy ezzel egész léte kerül veszélybe. Mert ebben az óriási – több milliárdos – tömegben nincs a megmaradásra egyenlő esély…

Az általában tudható, hogy ma meddig él egy ember, de hogy a túlcivilizált emberiség ideje milyenre szabott, megmondhatatlan… Ezzel szemben még mindig nem tudom, hogy hány évig él egy gólya, de gyanítom, hogy a gólyák túlélik az embert… (Írás és irodalom, AB ART Könyvkiadó, 2005)

Gál Sándor (1937—2021) felvidéki költő, író, az MNYKNT korábbi alelnöke

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x