Skip to main content

Balázs Géza: A biológia és az informatika összenő: tervezett evolúció

- 2024. 06. 04.

Az emberiség antropológiai változás előtt áll, amelyet önmaga túlfejlődése (demográfiai robbanás, technológiai túlfejlesztés, túlfogyasztás, ökológiai problémák) okozott, s amely az evolúciós terminológiában mint „megszaladás” vagy „megugrás” jelensége szerepel. Volt már ilyen az emberiség történetében (a tagolt nyelv, az írásbeliség felbukkanása okozhatott hasonlót), de a mostani „megugrás” már nem biztos, hogy haladást, fejlődést jelent, hanem akár „végső megugrásként” is felfogható, amely az emberiségre vagy az emberiség egy részére nézve közeli katasztrófát (visszaesést, pusztulást) jelenthet. Gondoljunk csak a Föld eltartóképességének fogyatkozására, közeli kimerülésére, de még azelőtt a tömegesedésből fakadó egyéb, korlátozhatatlannak tűnő problémákra: újabb és újabb járványok, fokozódó pszichológiai problémák, emberek-csoportok között éleződő kulturális konfliktusok. (183)

Tomasello írja a Gondolkodás és nyelv című kötetében, hogy az ember, az emberiség jelenlegi fejlettségét pusztán a biológiai evolúcióval nem lehet megmagyarázni. Történnie kellett valaminek, ami felgyorsította a biológiai evolúciót. A válasz: a nyelv létrejötte indította ezt el, ami alapja az emberi kultúrának, ezért a biológiait meghaladó, felgyorsító kulturális evolúcióról van már szó. Nem kellett hozzá nagy képzelőerő, hogy a mostani informatikai-technológiai forradalom, amely szemünk láttára hoz létre egy teljesen új technokulturális világot, az evolúcióban egy újabb megszaladást, meghaladást eredményez. Egy ideig kerestük rá a legmegfelelőbb nevet, ma többen úgy véljük, hogy ez a következő: tervezett evolúció. Ha belegondolunk abba, hogy az informatika teljes életünket átszövi – a fogantatástól az elmúlás utáni időkig –, sőt, már maguk az informatikusok is használják a biológia és az informatika egyesüléséből alkotott kifejezést: bionika, akkor nagyon is érthetőnek tűnik ez az új megnevezés: tervezett evolúció, amelyben a biológia és az informatika összenő. (223)

Más megközelítésben arról is beszélhetünk, hogy az élővilágra jellemző biológiai evolúcióra (természetes kiválasztódásra) az ember által, mintegy 200-100 ezer év alatt folyamatosan felépített kulturális evolúció jut el egy újabb fázishoz, amelyet már tervezett evolúciónak neveznek. A kulturális evolúció az ember esetében egyfajta megszaladást, megugrást jelentett az evolúcióban, ezzel vált el az ember az állatvilágtól. A tervezett evolúció az eddigi kulturális evolúcióhoz képest jelent újabb megugrást, s várhatóan most az ember elválik eddigi megszokott, hagyományon alapuló emberi világától, s valami egészen más következik. (211)

Forrás: Balázs Géza: Az internet népe. Ludovika Egyetemi Könyvkiadó, Budapest, 2023.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x