Skip to main content

Szabó Á. Töhötöm: A gépesítés a közösségek ellen

- 2024. 05. 01.

„A gépesítés és egyedi megoldások sok esetben rámutatnak a közösségek szétszerveződésére, az individualizációra, netán atomizációra. Mert a gépekre, találékony eszközökre, megoldásokra sokszor éppen azért van szükség, mert már nincs a közösség, amelyik az adott munkát el tudná végezni, vagy az adott háztartás nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. ’Egyedül meg vagyok éve’ – mondják immár a gépekkel dolgozó gazdák. És e mögött az is felsejlik, hogy közösségben, kalákában már alig dolgoznak… A szénamunka például kifejezetten közösségi munka volt valamikor. De ma – a gépeknek köszönhetően – szinte mindegyik fázisa teljesen egyedül végezhető a kaszálástól a forgatáson keresztül a bálázásig. Természetesen retorikai kérdésként azt is meg lehet fogalmazni: azért van szükség ezekre az eszközökre, mert szétesett a közösség, vagy azért esett szét a közösség, mert ezek az eszközök bevezetésre kerültek.”

(Részlet a szerző hosszabb írásából: Szabó Á. Töhötöm: Paraszti háztartás, gépesítés, innováció: egy régi történet folyton új szereplőkkel. Korunk, 2023/2. 9.)

A Bon-BOM Mi-száma (Ki viszi át az értelmet?) megtekinthető itt: https://bom.hu/bon-bom-2024-majus/

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x