Skip to main content

Nógrádi Gábor és H. Nagy Péter Halmai Tamás új könyvéről

- 2024. 03. 30.

Nógrádi Gábor: Az elnök embereitől a Homelandig / Halmai Tamás: A Jagger nevű filozófus

„A Jagger nevű filozófussal Halmai Tamás alaposan meglepett. Sok éve, mint a legtehetségesebb magyar költőt köszöntöttem. Aztán elámultam, milyen tudományos felkészültséggel értelmez költőket, költészeteket. (Bocsánat, ha a poétákat nem tartom akadémikus professzoroknak. De nem ez a dolguk.) Most pedig kiderült számomra – nem figyeltem rá eddig eléggé? –, hogy a populáris kultúrát is majdnem olyan empátiával és képzettséggel elemzi, és emeli fel a legmagasabb esztétikai értékítéletek pódiumára, mint Király Jenő tanár úr egykor, aki ebben valóban király volt. (Király? Császár! Kevesen tudják…)

Halmai olyan beleérzéssel, megértéssel és szakszerűséggel ír a filmsorozatokról Az elnök embereitől a Homelandig, a Doktor House-tól a Star Trekig* – amilyen tévésmozikat az énfajta tojásfejű meg sem nézi –, ahogy mi, magasművészeti demagógok Bergmanról vagy Felliniről szoktunk írni. Magamat is ebbe az elitista bandába sorolom annak ellenére, hogy hatvan éve (éppen Király Jenő, Maróti Andor meg Heleszta Sándor hatására) igyekszem kikerülni belőle. Csakhogy nem könnyű. Körülbelül annyira lehetséges Krúdy helyett Szilvásival táplálkozni, mint az említett kismamának Szilvási helyett Krúdyval növelni a tejhozamát, már bocsánat a kifejezésért.”

H. Nagy Péter

„A népszerű kultúrát létrehozó társadalmi körülmények és gyakorlatok elemzése közben rendre megfogalmazódik a shustermani kérdés, hogy miért ne érdemelné meg a populáris művészet (is) az esztétikai figyelmet. Halmai Tamás jegyzetei ebből a – korántsem elvont, pragmatiksa – előfeltevésből kiindulva filmek, sorozatok és dalok mikromechanizmusainak prezíz olvasására vállalkoznak, érzékenyen reagálva a választott produkciók gondolati összetettségére.” (Részlet a fülszövegből)

A kötet elektronikus változata megvásárolható itt: https://e-nyelv.hu/termek/halmai-tamas-a-jagger-nevu-filozofus-e-konyv/

A 152 oldalas nyomtatott változat megvásárolható itt: https://e-nyelv.hu/termek/halmai-tamas-a-jagger-nevu-filozofus/

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x