Skip to main content

Új Babilon épül

- 2024. 03. 23.

Így szól az Omega régi slágere: „Gyere le, Isten, mondd, mit akarsz / Már ezer éve folyik a harc / Mire vársz, új Babilon épül…”

***

Bábel tornya a Bibliában (Mózes 11,1-9) szereplő város és torony, amelynek építése közben az addig egy nyelvet beszélő emberiség nyelve összezavarodott.

Az esemény Sineár földjén (Babilónia, ma Irak) történt, ahol a keletről jött emberek letelepedtek, és a téglaégetés technikáját, az égetett téglából való építkezést felfedezik. A sumér-babiloni városban az égigérő torony (zikkurat) uralja a városképet. A régészek eddig több mint 30 ilyen toronyról tudnak.

Hérodotosz szerint a Bábel tornya hatalmas négyszögű épület volt, amelynek minden oldala 2 stádium, azaz kb. 91 m. 8281 m alapterületen állott a nyolcemeletes felfelé egyre keskenyedő építmény, melynek magassága is 91 m lehetett. Legfelső szintjén egyetlen helyiség volt csillagászati megfigyelések számára. Alatta egy cella Marduknak, hat kultuszi helyiség további babiloni isteneknek. A tornyot Xerxes perzsa király Kr. e. 482-ben romboltatta le.

A Bibliában leírt Bábel tornyához az emberi nagyravágyás gondolata kapcsolódott. A bűnös ember legsúlyosabb törekvése, hogy határait áttörve maga is olyan akarjon lenni, mint az Isten. Ezért a toronyépítés története az emberiség feletti kegyetlen ítélettel zárul. Másfelől azonban az Isten beavatkozása új létformát adott az addig egynyelvű emberiségnek a nyelvekké és népekké való tagolódásban, szétszóródásban.

Napjainkban az „új bábel”, „új babilon” kifejezés tovább értelmet kap: általában a hit nélkül létrehozott, az ember nagyravágyását és önbálványozását kifejező szellemi, társadalmi vagy anyagi természetű terméket illetnek vele (pl. ideológia, mesterséges nyelv, filozófiai rendszer, nagybirodalom, szuperszámítógép vagy épület).

Bábel tornya számos képzőművészeti alkotásban szerepel. Megfigyelhető, hogy a művészek többsége spirál alakú kőépületként ábrázolja, amelynek oldalán több félkész, befejezetlen részlet, például ablak van. Ez azt tükrözi, hogy az összefogás, a közös terv, az azonos szándék és a műveletek megfelelő sorrendjének hiánya (mindenki azt csinál, amit akar) miatt hiúsul meg valami.

***

A Bolyai Önképző Műhely úgynevezett Gyalogút (vagyis mindenkinek, mindenkihez szóló) több tudományt összefogó idei konferenciájának címe: Bábel.  Bábel, sőt az új Bábel, új Babilon mint metafora teológiai, művészettörténeti, filozófiai, folklorisztikai, művészeti, szemiotikai, történelmi, irodalmi sőt pszichológiai megközelítésben bukkan fel az előadásokban. Hamvas Béla Karneváljától Csernus Tibor festészetéig, a kulturális találkozásoktól a dokumentumfilmek múltról alakított képeiig, az épített környezet zűrzavarától a Bábel-filmekig. A rendezvény 2024. április 4-én csütörtökön este a Bábel című film vetítésével indul, az előadások április 5-én pénteken 12 órától és 6-án szombaton 9 órától lesznek az MNYKNT „Blahalakásában”. A program nyilvános, de regisztrálni kell itt: iroda@bom.hu.

A Bábel-torony helye Irakban. A képet Barna Béla (Csámborgó) készítette 2024-ben.

A konferencia programja, a húsz előadás kivonata itt tekinthető meg: https://bom.hu/bon-bom-2024-aprilis/

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x