Skip to main content

Balázs Géza: Nyelvi miértek és hogyanok

- 2024. 03. 03.

Miért olyan egy adott nyelvi jelenség, és hogyan működik?  A kötetben szereplő írások kiterjesztett nyelvészeti, antropológiai, szemiotikai, művészetelméleti megközelítéssel elemzik a nyelvi jelenségeket, tényeket. Balázs Géza új kötete (Nyelvi miértek és hogyanok) három részre oszlik, és halad az általános, univerzális nyelvi jelenségek felől a konkrét nyelvi, esetünkben magyar nyelvi jelenségek felé.  I. Viselkedés és nyelvhasználat, II. Nyelv, nyelvtan, szókészlet, művészet, III. Magyar nyelv, anyanyelv. A kötetben közölt írások új, sajátos nyelvi világképet, nyelvi tudást sugároznak. A Nyelvi miértek és hogyanok egyes írásai a szerző Miért érdekes? című, az Édes Anyanyelvünk című lapban megjelent sorozatában jelentek meg először.

A kétségtelenül különleges kötetborítóról a szerző nem volt hajlandó nyilatkozni. Annyit elárult, hogy a címlapon lévő kép a Ferenciek téri, a hátlapon lévő kép az Örs vezér téri mindig forgalmas és telített aluljárót ábrázolja, ám teljesen üresen. Saját felvételei. Hogy ez miként sikerülhetett, az egyelőre titok, de talán egyszer egy közönségtalálkozón elmondja.

A kötet ünnepélyes bemutatója 2024. március 16-án szombaton 16.00 órakor lesz a berettyóújfalusi Nadányi Zoltán Művelődési Házban (Bajcsy Zs. u. 27.) rendezett anyanyelvi pikniken.

A kötet nyomtatott változata megvásárolható itt: https://e-nyelv.hu/termek/balazs-geza-nyelvi-miertek-es-hogyanok/

Elektronikus változata itt: https://e-nyelv.hu/termek/balazs-geza-nyelvi-miertek-es-hogyanok-e-konyv/

 

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x