Skip to main content

Gilette, zsilett, iciripiciri, nemzeti parkok, hármas út

- 2024. 02. 25.
A Manyszi ingyenes nyelvi tanácsadásának e heti válaszaiból
🖋️ A Gillette + penge helyesírását szeretném megtudni. Mivel Gillette alkotta, Gilette-penge? Vagy mivel a Gillette már márkanév, Gilette penge? Egyedül egy orvosi nyelvről szóló tanulmányban találtam meg gillette penge formában, ahol ez az adatolt forma, és javasolt pedig a zsilettpenge.
✅ Eredeti formájában írhatja Gilette-penge, Gilette penge (az anyanyelvi beszélőnek nem kötelessége tudni, az idegen név eredetét), de mai átírásban: zsilettpenge (OH. 1495).
🖋️ Hogyan írjuk helyesen: iciripiciri vagy iciri-piciri?
✅ Így írjuk: iciripiciri (OH. 832).
🖋️ A nemzeti parkok nevét kis- vagy nagybetűvel kell-e írni? A helyesírási szótárban hivatkozott szabály az intézménynevek helyesírására utal, de a nemzeti park neve nem intézménynév.
✅ A nemzeti parkok nevét az AkH. 188a. szerint kell írni: A szabály a teljes vagy cégszerű intézménynevek mellett vagy helyett használt egyéb formákra vonatkozik, eszerint nem hivatalos említésben a kisbetűs írás is elfogadható, de ha ki akarjuk emelni a megnevezés tulajdonnévi jellegét, akkor nagy kezdőbetűket is használhatunk. A szabályzat példája: Hortobágyi Nemzeti Park. (AkH. 424. old.).
🖋️ A mutasd szó miért nem úgy helyes, hogy mutatsd? Az alapszó a mutat, a muta semmit nem mond. A mutat, után a „sd” betűk jól illenének…
✅ A -t végű igékkel a j felszólító mód jele több módon is összeolvadhat, itt pl. s lesz belőle, tehát: mutat – mutass (mutasd), hasonló példák: lát – láss (lásd), bocsát – bocsáss (bocsásd) stb.
🖋️ A hármas út mint a lehetőségek útja a Csongor és Tündében, illetve mint az utak kereszteződése, hogy írandó?
✅ Mindkét esetben különírjuk: hármas út (Sík mezőben hármas út).

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x