Skip to main content

Ábécés gyermekversek 40 betűre. Zágorec-Csuka Judit könyve

- 2024. 02. 20.

A felnőttek rendre elfelejtik, hogy a gyermek horizontja más. Erre figyelmeztet Szabó Lőrinc Lóci óriás lesz című verse:

„Leguggoltam s az óriásból / negyedórára törpe lett. / (Mi lenne, gondoltam, ha mindig / lent volnál, ahol a gyerek?) // És ahogy én lekuporodtam, / úgy kelt fel rögtön a világ: / tornyok jártak-keltek köröttem / és minden láb volt, csupa láb, / és megnőtt a magas, a messze (…) És ijesztő volt odalentről, / hogy olyan nagyok a nagyok, / hogy mindent tudnak és erősek / s én gyönge és kicsi vagyok.”

Zágorec-Csuka Judit nem felejtette el. Az ábécé 40 betűjére írt versikéi a gyermeki világot fogják át, de nem leereszkedve, gügyörészve, hanem – mondhatni – szinte a maguk egyszerű, természetes és objektív valóságában és könnyen érthető nyelvezetével. A legegyszerűbb dolgokról van szó: ablak, ajtó, ceruza, cica, cipő, kutya, utca. Meg az egy kicsit bonyolultabbakról: barátom, Jézuska, zebra. A gyermeki világot megédesítő ünnepekről: advent, csendes éj, karácsony, vakáció. A gyermekeket foglalkoztató mai jelenségekről: autó, zsebpénz. És a legesleginkább bonyolultakról: anyanyelv, szülőföld. Benne természetesen: a Mura-vidék.

A költő nem erőlteti a rímeket, bátran él a sorok közötti áthajlással – ami a prózai szöveg ritmusához közelíti a verset. Nem elringattatni, nem mondogattatni akarja, hanem csak leírni, mesélni, megszólaltatni. Hiszen az élet (és benne a tárgyak is) tele vannak történetekkel. (Balázs Géza)

Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva, 2023. 104 old.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x