Skip to main content

Megjelent a Nyelvünk és Kultúránk

- 2024. 02. 03.

Bár 2013 óta a Nyelvünk és Kultúránk (NYÉK) folyamatosan (online) jelenik meg (E-NYÉK), az 53 éves folyóiratnak továbbra is van nyomtatott száma (amely egyébként ugyancsak olvasható az interneten is). A 2013. évi összevont 1–4. szám gazdag tartalommal és képekkel már elérhető. A lap hagyományaihoz hűen a magyar nyelvről és kultúráról szól – kultúra- és nyelvmegtartó törekvéssel.

NYÉK 2023

Ezért is indul a szám két mai magyar, egyúttal klasszikus formákat is követő költő, Halmai Tamás és Acsai Roland versével. Ráadásul Acsai Roland kaposvári ihletettségű szonettkoszorújával nyitják meg a 2023. április 19-én Kaposváron kezdődő magyar nyelv hetét, természetesen a költő jelenlétében. Addig is érdemes ismerkedni a klasszikus formájú, de  nagyon is a mai  hétköznapi világunkat idéző költeménnyel, melynek csodája, hogy folyamatosan, és könnyen olvasható, de mögötte meghúzódik a klasszikus ütem. Három emlékezés olvasható a lapban: Szőcs Gézáról, Grétsy Lászlóról, valamint Sz. Tóth Gyuláról. A Helyzetkép, stratégia rovatban főleg a 2023-as év kiemelkedő nyelvi-kulturális eseményeit idézik fel a szerzők. Az Irodalmunk rovatban Petőfi (2023 Petőfi-év volt), Gárdonyi, Móricz, és a valószínűleg alig ismert Számadó Ernő, Hímeshátország megáldomója szerepel. A Nyelvünk rovatban szép szavak, kifejezések, ünnepnevek bukkannak fel. Végül pedig a Nyelvi tájak rovatban egyetemi hallgatók mutatják be szülőhelyüket, nagy szeretettel.

A lap ingyenesen itt olvasható: https://mnyknt.hu/nyelvunk-es-kulturank-2023/, nyomtatott példány az MNYKNT-ben vásárolható: irodavezeto@mnyknt.hu.

 

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x