Skip to main content

Szűts Zoltán: Átfogó kép az internet kulturális és nyelvi hatásairól

- 2023. 12. 11.

Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató, egyetemi tanár az internetes kommunikáció egyik kiemelkedő kutatója Magyarországon. Könnyű dolga van a recenzensnek, amikor a munkásságát szeretné ismertetni, elég csak a balazsgeza.hu oldalt felkeresni, amelyet a szerző maga szerkeszt és frissít. Az oldalt böngészve három dolog is feltűnik. Az első, hogy Balázs Géza rendkívül jól szervezett, számon tartja a publikációit, a reflexiókat, tartalmat szabadon bocsátja rendelkezésre, archiválja az utókornak. A második, hogy Balázs Géza a nyelvészet szemüvegén keresztül számos jelenséget közelít meg, de egyértelmű, hogy a digitalizáció és az ezzel összekapcsolt hálózatosodás a kedvence. A harmadik észrevétel pedig, hogy Balázs Géza rengeteget ír, munkásságát számos szinten fejti ki, a tehetséggondozástól egészen az akadémiai igényű monográfiákig. A most megjelent, a Ludovika Egyetemi Kiadó által gondozott Az internet népe az utóbbi kategóriában tartozik. (…)

A nemrég megjelent Az internet népe című kötet célja, hogy átfogó képet adjon az internet kulturális és nyelvi hatásairól. A kötet kiemelt témái a következők: az internetes kommunikáció sajátosságai, az internetes nyelv újdonságai, az internetes írásbeliség és a beszélt nyelv kapcsolata, az online nyelvi változatok, az internetes néphagyomány és mémek, az internetes közösségek és identitások, az internetes kommunikáció társadalmi hatásai.

A könyv a Ludovika Egyetemi kiadónál rendelhető meg online és hagyományos formában ide kattintva: https://webshop.ludovika.hu/termekkategoria/konyvek/?_sf_s=bal%C3%A1zs%20g%C3%A9za&orderby=date

A munka rendkívül strukturált, négy nagy részből áll, belső szerkezete azonban már sokkal inkább az online világ hipertextuális logikáját követi, hiszen szövege nem egybefüggő, a fejezetekbe olvasmánybetétek, táblázatok, ábrák (mit ábrák, infografikák!), példák, és idézetek vannak beszúrva. A szöveg különböző betűméretekkel és típusokkal operál. Ennek is jelentősége van, már-már mágikus. Egy budapesti social média képzésen például az egyik résztvevő a rendkívüli mértékű ismeretátadás után is elégedetlen maradt, és számon kérte rajtam, hogy a legfontosabbat miért nem mondtam el nekik. Milyen betűtípussal és mérettel kell írni a Facebook cardokat.

Nem tartom túlzásnak a munkát Ted Nelson Computer Lib: You Can and Must Understand Computers Now / Dream Machines: New Freedoms through Computer Screens – A Minority Report, Hugo’s Book Service, 1974; rev.ed, Redmund, WA: Tempus Books/Microsoft Press, 1987 alkotásához hasonlítani. Balázs Géza számos esetben a kora elé fut, gondolatkísérleteket villant fel, hagyományos értelemben tudományos tényekkel nem támaszt alá, de mégis iskolát teremt. Ötvözi a nyelvészet, a kommunikáció, a filozófia és a szociológia tudományát. (…)

Összegezve elmondható, hogy Balázs Géza könyve fontos olvasmány kutatók és érdeklődők számára is, egyben, de szakaszonként is olvasható, olyasféle online városi séta kalauzként.

A szerző: Szűts Zoltán PhD, az EKKE egyetemi docense, a pedagógiai kar dékánja.

A recenzió teljes terjedelmében az Ethnographia folyóiratban jelenik meg.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x