Skip to main content

Az internet népe

- 2023. 12. 05.

„Csilla képei ihlették ezt a kötetet”, mondta Balázs Géza Az internet népe című monográfia szerzője a budafoki Magdolna udvarban, az ARTÉR Művészeti Egyesület kiállításán tartott könyvbemutatón. A monográfiája a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában jelent meg 2023-ban. A címlapon és a fejezetek között Várhelyi Csilla festőművész képei díszítik a kötetet. Várhelyi Csilla realisztikus festményein mobilozó fiatalok szerepelnek, mai Ádámok és Évák, akik „behálózva” élik világukat. Ezek a képek ragadták meg a nyelvész-néprajzkutatót, s ennek kapcsán összegezte több évtizedes netnyelvészeti kutatásait: melyek egyébként túllépnek a nyelvészeten, hiszen a fejezetcímek ezek: netnyelvészet, netfolklór, netember. Várhelyi Csilla is túllépett az első realisztikus képein, hiszen a kiállításon már újabbak szerepeltek: arctalan és színtelen okostelefonozó figurák, mintha a pompeji hamuból kerültek volna elő.

Balázs Géza és Várhelyi Csilla közös bemutatkozásán szóba kerül, hogy Csilla már 2007-ben is illusztrálta Balázs Géza egy könyvét, a hungaropesszimizmusról szólót, sőt ebben egyes grafikákat tudatosan bal kézzel rajzolt meg.

És, bár mindkettőjük gondolatvilága találkozott az internetes világ megragadásában, elemzésében, azért más utakat is járnak: Várhelyi Csilla további festményein a „belső utak” ábrázolása, Balázs Géza pedig nyelvészeti munkái mellett művészetelméleti írásokat is közöl. Az ARTÉR kiállítása Budafokon január végéig látható.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x