Skip to main content

Magyartanárdíjak, 2023

- 2023. 11. 14.
A Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének kezdeményezésére 2023-ban először adták át a MAGYARTANÁRDÍJAT a Nemzeti Színházban, a magyar nyelv napja alkalmából.
🏆 MAGYARTANÁR-ÉLETMŰDÍJAT KAPOTT:
Dr. Adamik Tamásné dr. Jászó Anna, az ELTE egyetemi tanára, jelenleg professzor emeritusa, az MTA doktora. Kilenc évig tanított gimnáziumban, majd évtizedeken át részt vett a tanító- és tanárképzésben, valamint a nyelvtudományi doktori képzésben. Tudományos munkássága fókuszában a leíró és a történeti nyelvészet mellett elsősorban az anyanyelvi nevelés, azon belül kiemelten az olvasástanítás, annak módszerei, története és a retorika áll. Több évtizede a Magyar Nyelvőr szerkesztőbizottsági tagja, két évtizeden át szerkesztette a Magyartanítás című folyóiratot. 1999-ben elindította (és 2011-ig fő szervezője volt) az országos Kossuth-szónokversenynek, amely új lendületet adott a hazai retorikának: mintájára középiskolai, helyi, területi versenyek is indultak. Több tucat könyve jelent meg. Sok évtizedes tudományos és iskolateremtő munkássága elismeréseként adták át neki az első Magyartanár-életműdíjat. Adamikné Jászó Anna tanárnő távollétébén a díjat férje, dr. Adamik Tamás professzor vette át.
MAGYARTANÁRDÍJAT KAPOTT:
Széplaki Erzsébet (a pedagógustársadalomban Csöpi) tanító, magyartanár, tehetséggondozási módszertani szaktanácsadó, érdemes tankönyvíró. A szakember tanított a debreceni Békessy Béla Utcai Általános Iskolában és a Tanítóképző Főiskola gyakorlóiskolájában, valamint tantárgypedagógiát oktatott a hallgatóknak. Korábban az Apáczai Kiadónál, most pedig a Műszaki Könyvkiadónál jelennek meg a felső tagozatos Nyelvtan és helyesírás munkatankönyvei, szövegértési és helyesírási feladatgyűjteményei. Tankönyvírói tevékenysége mellett továbbképzéseket szervez tanítóknak, magyartanároknak. Tankönyvírói, valamint közösségi, magyar nyelvi ismeretterjesztő tevékenységéért javasolta a jelölőbizottság a 2023. évi Magyartanárdíjra.
MAGYARTANÁRDÍJAT KAPOTT:
Hauber Károly magyar és német szakos tanár a pápai Türr István Gimnáziumban. Középiskolai tanári munkája mellett könyvekkel és 2018 óta honlapján irodalomtörténeti, érettségire felkészítő multimediális tananyagokkal segíti a magyartanárokat. Könyvet írt A verselemzés iskolája címmel. Irodalomról szóló esszéket adott ki Az olvasás öröme című kötetében. Hauber tanár úr megkapta az Eötvös József-díjat és 2023-ban Pápa város díszoklevelét is. Példamutató tanári, közösségi munkája miatt javasolta a jelölőbizottság a Magyartanárdíjra.
🤝 A díjakat Demeter Szilárd, a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója és Prof. dr. Balázs Géza a MAGYARTANÁRDÍJ kuratóriumi elnöke adta át.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x