Skip to main content

Hamvazószerda, aszúszerda (29.)

- 2023. 03. 01.
Hamvazó- vagy böjtfogadó szerda van, melyet a moldvai Szabófalván, aszúszerda néven is hallottam emlegetni. Ez a nagyböjt kezdőnapja. A hamvazó, vagy hammas-szereda név onnan ered, hogy az őskeresztények vezeklésként hamut szórtak a fejükre, ez a szokás alakult át a 12. századtól a ma is ismert hamvazkodássá.
Ez a bűnbánat ősi jele. A hamu az élet elmúlandóságára figyelmezteti az embert. Templomainkban azzal a hamuval jelöli meg a pap a hívek homlokát, amely az előző évi szentelt barka elégetéséből származik, közben ezt mondja: „Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és visszatérsz a porba.”
Ezt a hamut nagyanyáink hathatós szentelménynek tekintették. A régi újkígyósiak, épp úgy, mint a palóc és székely katolikusok is, mikor a hamvazás után hazaértek a templomból összedörzsölték homlokukat az otthon maradottakkal, hogy azok is részesüljenek az áldásban – hitük szerint így egész esztendőben nem fáj majd a fejük. Falvainkban még fél évszáda is sokan tartották, hogy böjti napokon csupán kenyeret és vizet vettek magukhoz. A böjt jóval több, mint a test vágyainak korlátozása, sokkal inkább a bűnbánat, a megtisztulás, az imádság időszaka, ahol különösen is idő-szerű a régi templomi énekünk igazsága, miszerint:
Hamvazkodjál, hívő ember, sorsod viseld türelemmel:
Mert hamu hull a gyötrelemre, kegyelem a hű szívekre.
Örömeink mind elmúlnak, könnyeink is porba hullnak.
Boldogok, kik megjavulnak, hamu szaván megindulnak…

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x