Skip to main content

Folklór és nyelv: folklórlingvisztika (170.)

- 2023. 03. 01.

A Nyelvszokások (2020), A művészet és a nyelv születése (2021) összefoglaló munkáim sorát a Folklór és nyelv című folklórlingvisztikai tanulmánykötetem követi. A folklórlingvisztika, azaz a folklór nyelvi szempontú vizsgálata kevesek által művelt terület: szükséges hozzá mind folklorisztikai, mind nyelvészeti megközelítés. A három – visszafelé: piros-fehér-zöld –  könyv (926 oldal) a kényszerű bezártság időszakában született, ezért elneveztem karanténtrilógiának.

Folklórlingvisztikai munkásságom összefoglalása ez a három kötet. A harmadik, a Folklór és nyelv legelső gyűjtéseimtől (graffiti) a legutóbbi időkben született elméleti tanulmányokig tartalmazza az egymásra épülő, egymással párbeszédben álló tanulmányaimat, írásaimat. A kötet négy fő részből, huszonöt fejezetből áll. Az első, elméleti részben frazeográfiai, szemiotikai, antropológiai nyelvészeti megközelítésekkel mutatom be a témát. A második rész a nyelvben fölfedezhető archaizmusokra hívja föl a figyelmet: barlangnevek, gyermekmondókák, ráolvasások, álom, titkosnyelvek. A harmadik részben az általam kutatott, elemzett műfajok szerepelnek: anekdota, memovers (emlékezetkönnyítő vers), gesztusvicc, helyzetmondat, feliratirodalom. A negyedik rész pedig az általam következetesen kutatott mai folklór és nyelv világát mutatja be egyes, dokumentált jelenségeken keresztül: firkálások, tetoválások (tetovált szövegek), jelszavak, mai szólások, húsvéti locsolóversek.

Az alcímekben feltüntettem a jellemző kutatási irányokat: Nyelvszokások: A nyelvszokások mint szimbolikus nyelvi cselekvések. Írások az antropológiai nyelvészet köréből – A művészet és a nyelv születése: Szemiotika, művészetelmélet, antropológiai nyelvészet – Folklór és nyelv: Folklór, művészet, irodalom, nyelv. Folklórlingvisztikai tanulmányok.

Hálát adok a sorsnak, hogy megáldott jó egészséggel és alkotói örömmel, hogy megírhattam ezeket a könyveket.

A kötetek bemutatója 2023. március 23-án 15.00 órakor lesz a Néprajzi Múzeumban. A meghívó itt olvasható: https://e-nyelv.hu/2023-03-01/folklorlingvisztikai-trilogia/

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x