Skip to main content

Kitartás, küzdelem, barátság, szerelem

Séra Andrea - 2022. 09. 09.

A gyermekek többsége – valljuk be, ha meghallja azt a szót, hogy kötelező olvasmány, valamilyen hosszú, a nyári szünetben kényszerből elolvasandó regényre gondol. Éppen ezért a népszerű hazai író, Gárdonyi Géza regényének megismertetését, tanítását sem lehet ma már csupán a régi, hagyományos módszerek alkalmazásával végezni.

Napjainkban a 11-12 éves gyermekek többsége szinte rajong a ma oly népszerű írók művei iránt.  Nincs is ezzel baj, hiszen hazánk kiváló kortárs írókkal büszkélkedhet, és valljuk be, olvasnak a gyermekek – és nem csupán a Messenger üzeneteiket. Tapasztalataim szerint azonban, ha a diákok számára kellőképpen felkeltjük az érdeklődést az adott olvasmány, téma iránt, megfelelő módon (akár a korosztályukat érdeklő, digitális eszközök segítségével) lesznek motiválva egy XX. század elején keletkezett, évszázadokkal ezelőtti korba helyezett történet elolvasására is.

Az előző tanév végén a hatodik osztályos tanítványaim a kitartás, a küzdelem, a hősiesség, a barátság, a szerelem szavakat említették az elsők között, ha az Egri csillagokról beszélgettünk. Csodálatos érzés, egyben megnyugvás is számomra, hogy a 12 éves diákjaim felismerték azt, milyen példaértékű emberi magatartásformákkal ismerkedhettek meg a Gárdonyi-regénynek köszönhetően. A történelmi regények iránt érdeklődő tanulókat lenyűgözték az író alapos, részletekbe merülő leírásai az ostromról, a vár védőiről, így aktív résztvevőnek érezték magukat. A lányokat Vicuska és Gergő hűsége a haza és a szerelmük iránt nyűgözte le.

A hatodik osztályos gyermekeket elsősorban nem a XX. század elején keletkezett mű nyelvezete, az író sajátos stílusa köti le, hanem az, ha ezt a rendkívüli alkotást élményekkel gazdagodva ismerik meg. Legyen az egy személyes vagy digitális térben történt utazás, a vár megtekintése, a kor, két nép szokásainak, kultúrájának megismerése szemléltetőeszközök, dramatikus játékok, filmrészletek segítségével.

Rendkívüli jelentősége van korunkban is annak, hogy nemzeti múltunkkal olvasmányélményeik által is, és ne csupán a történelemóráikon ismerkedjenek meg a számítógépek bűvöletében élő diákjaink. A hangsúlyt pedig az élményre helyezem.  Bár a regény terjedelme először megijeszti a diákokat, én mégsem vagyok annak a híve, hogy csupán kivonatot ismertessünk meg a gyermekekkel. A tanulók értelmi és érzelmi fejlődését, személyiségük alakulását, formálását az szolgálja a legeredményesebben, ha az eredetit, s azt teljes terjedelmében ismerik meg.

Egészen biztos vagyok abban, csakis ennek köszönhető az, hogy egy 12 éves gyermekben megfogalmazódik a cél: semmit sem szabad feladni az életben. Mindez bizonyítja: Gárdonyi Géza szavai valóban örök érvényűek.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x