Skip to main content

Avítt mesék?

- 2021. 12. 25.

Tanácsot is kaptam, lépjek túl rajtuk, válasszak végre valami korszerű, modern dolgot. Nem sokkal beszélgetésünk után –lehet, hogy a Gondviselés válaszaként– szemem elé került ez a csudás csabai pipatórium. Lehetne akár egyik kulcsmesék, kulcsképe is. Láttán végig gondoltam, valóban korszerűtlen-e meséink üzenete?

1) Közvetlen környezeted önzése, kapzsisága és árulása a mélyben hagy, ahol szinte szükségszerűen el kell pusztulnod. Te azonban észreveszed a másokra, a védtelenekre leselkedő veszélyt és megmented őket.

2) Áldozatod nyomán pártfogásába vesz egy egyébként rád nézve veszélyes erő. Segítségével tudsz visszatérni az emberi világba.

3) No, azért nem ilyen egyszerű a dolog – önátadó áldozat nélkül útközben visszahullanál.

4) Sikerül visszajutnod – hétszerte szebb, erősebb lettél – de meg sem fordul a fejedben a bosszú. Helyette arra törekszel, hogy minden és mindenki a maga helyére kerüljön, s azután megpróbálod a világot jobbá szeretni…

Valóban korszerűtlen?

Hozzászólások (szerkesztve):

FA: Nekünk ilyen a faliújságunk, minden kép alatt mesék vannak gyermekeknek-felnőtteknek, mert igazak, örök érvényűek és szépek!

PG: A teremtés rendje állandó, még ha a világ változik is. Aki ezt nem érti, nem érzi, szellemileg kiesett a létből. Zárvány, mert egója bezárta. A sok zárvány amorffá töri a társadalmakat. A civilizáció lepusztul. A szakralitás áldozathozói adják a reményt. Reménykedjünk, de ehhez is hit kell, csak úgy nem jön magától. Adventek nélkül nem érünk el karácsonyhoz.

SK: Sivár lelke lehet annak, aki nem látja meg a szépséget, nem hallja az idők szavát…

AN: Ha valamit igazán meg szeretnénk tudni magunkról, a magyar lelkünkről, a fejlődés/felemelkedés valódi módjáról, akkor muszáj megismernünk Fehérlófiát, anélkül sosem jutunk ki a kút fenekéről a világosságra.

AU: Az anyagi világ, aki nem hisz az öröklétben, az örökérvényűségben sem tud hinni. Pedig a mesék tiszta üzenete ilyen…

KK: Ahogy az összetört köveket, úgy kell őriznünk az előttünk járó öregek tudását! Ki a múltját nem ismeri, a jövőt nem építheti!

KM: Pont ezeket a régi tudásból származó elbeszéléseket, meséket kell megtartani és örökíteni! Legbecsesebb értékünk, amit az őseinktől kaptunk!

 DSZB: Ez majdnem olyan áldatlan és nehéz vállalkozás, mintha most hirtelen Ninivét kellene kiásni a végtelen homokból. Az utolsó pillanatban porondra lépett Bartók, Kodály, Kallós Zoltán. Rügy fakad tavasszal, fel a fejjel, az Isten azért van, hogy csodát tegyen teremtményei szívében.

PJ: Nem értem az embereket! Ha annyira nem tetszenek az írásaid, akkor miért olvassa el? Én például szeretem olvasgatni és az érdekes képeket is szeretem megnézni. Rengeteg olyan dolgot írsz, amiről még soha nem hallottam, de érdekes! Köszönöm és így tovább Imre!

RÖ: Akinek (aminek) van múltja, annak van jövője is!

ÉLK: Örökérvényű és egyetemes a népmesék tanúsága! Bárcsak többet hallhatnánk a médiában. Aki nem tudja elviselni a régi népi bölcsességeket, ott baj van a lelki dolgok területén.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x