Skip to main content

Féltökű, fatökű

- 2021. 10. 20.

„A Borka, vagyis Zöld Miki felesége egyenesen kikiabálta, hogy őt a férje nem érdekli, neki a férje nem kell, mert a férje így meg úgy… szóval… – a Borka kikiabálta, hogy Zöld Mikinek fél töke van. Képzeljétek!

Mariska kemény csörrenéssel a tányérra ejtette a villát.

-Hogyhogy fél töke van?

-Ahogy mondom! Illetve, ahogy Borka mondja – s Juliska mintha elpirult volna. – Hát én honnan tudnám, hogy megvan-e neki mind a kettő? (…)

-Zöld Miki persze tagadta! Sőt, azt mondják, a válópernél orvosi bizonyítványt mutatott fel arról, hogy neki semmije se hiányzik.” (Mocsár Gábor: Fekete csónak, Magvető, 1968. 265—266.)

Íme itt a bizonyíték, a tök valójában a herét, heregolyót jelenti (alaki hasonlóság), s mivel ez páros szerv („megvan-e neki mind a kettő”), akinek csak egy van, az féltökű…

És akkor ki a fatökű? Akkor mondják, ha valaki valamint nem tud megtenni, mert nincs hozzá képessége. A képesség előhívja a nemi képességet, tettrekészséget is. A fatökű tehát képtelen a nemi életre… De mi a fatök? Van-e egyáltalán?

Az Új magyar tájszótárban (2/292) a fatök: vastag héjú tök (hódmezővásárhelyi adat). Ám gazdag fantázia kellene ahhoz, hogy ezt kapcsolatba hozzuk a fatökű kifejezésünkkel. Egyelőre elégedjünk meg azzal, hogy nem tudjuk, mi a kapcsolat a fatök és a fatökű között. A fatökű a szótári jelentése azért megvan, így használjuk: „Kedélytelen, rideg, érzéketlen, magának való (férfi). Fatökű alak. Ne kezdj ilyen fatökűekkel!”

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x