Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Interszexualitás
Csípős szavak 51.

2021.09.25.nincs hozzászólás

Nincs szándékomban gender-témával foglalkozni, tudományosan nem vagyok erre felkészülve, az ironikus hozzáállás pedig idegen tőlem, hiszen megértem, ha valaki nem érzi jól magát a bőrében, a nemében; mert éppenséggel emberi dolog, hogy általában nem érezzük jól magunkat.

Immár deres fejjel találkozom és tanulom, hogy mit jelent a transzszexualitás, vagy újabban az interszexualitás, és például olyan nyelvi jelenségekkel ismerkedem, mint lányfiú vagy fiúlány… Olvasom, hogy az interszexualitás „azon állapotoknak az összefoglaló neve, amikor valakiről biológiailag nem lehet megállapítani, hogy férfi-e vagy nő. Az anatómiai jegyekre vonatkozó objektív fogalom, nem tévesztendő össze a nemi identitással, vagyis az egyén szubjektív módon megélt nemével…” Nem tudom: szerintem biológiailag megállapítható, eddig sem volt ezzel probléma, a „szubjektív nem” persze más tészta…

Most csak arról, hogy mi következhet mindebből a mindennapokra nézve. A férfi és női vécé, férfi és női napozó használata. Hallottam olyasmit, hogy valaki nem volt hajlandó egy munkahelyen sem a férfi, sem pedig a női öltözőben átöltözni. Nyilván gond lehet a fiúiskola, lányiskola, fiúkollégium, lánykollégium megnevezésekkel, valamint ezek gyakorlatával. Meddig lesz érthető a vicc: Hogy hívják a fiúkollégiumot? – Kantár. Ki mehet nőgyógyászhoz? Avagy akár meg is kellene változtatni a nőgyógyász szakma megnevezését? Ki jár majd női fodrászhoz? Következnek a nevek: férfi és női nevek. De mi lesz, ha valaki nem akar sem férfi, sem női nevet? Lesznek átmeneti nevek?

Nem tudom.

Új hozzászólás