Skip to main content

Nirvána-érvelés

- 2021. 05. 05.

Az ellenzéki honlap szerzője ezt írja:

„A vírust meg lehet állítani lezárásokkal, számos országnak sikerült Kínától Szingapúron át Ausztráliáig, ahol most maszk nélkül söröznek a kocsmákban a fiatalok. És nagyobb részt ez történt az Egyesült Királyságban is, ahol az oltási program eredményei is látszanak, de az esetszámok már jóval korábban meredeken csökkenni kezdtek: a lezárások bevezetése után. Tehát meg lehet állítani a vírust korlátozásokkal akkor, ha a járványügyi döntések jó időben, kellő átgondoltsággal születnek meg, és ha az állam végre tudja hajtani őket. Nálunk ezek egyike sem állt fenn.”

Előbb ironikusan reagálunk: és a vírust sikerült megállítani Mikronézia számos (kevésbé lakott vagy lakatlan) szigetén, a Déli sarkon, sőt, a hírek szerint Észak-Koreában is.

Ha ez nem volt elég, tudományos (retorikai) érvünk is van. A szerző téves összehasonlítással él. Ennek különösen kirívó példája Ausztrália és Magyarország összevetése. De Kínát és Szingapúrt sem lehet Magyarországgal összehasonlítani. Illetve lehet, de az eredmény téves lesz. Ezt az érvelési módot gyenge vagy hamis analógiának, torz hasonlatnak nevezik, egy amerikai közgazdász professzor a Nirvána-érvelés terminust használja rá.

Ha követnénk az ellenzéki honlap szerzőjének logikáját, akkor Magyarországnak Kínát, Szingapúrt és Ausztráliát kellene követnie. Szingapúrban például a földreköpés vagy a gyalogúton való biciklizés drákói pénzbírsággal jár. Kínában, ha valaki eltüsszenti magát, hermetikusan lezárják az egész várost. Én benne vagyok, hogy ezt átvegyük.

Magyarországot érdemes lenne az Európai Unió országaival összevetni, mondjuk a szomszédos Ausztriával, Szlovákiával, Szlovéniával. Csakhogy akkor nem állna meg a kritika.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x