Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások
Balázs Géza

Nirvána-érvelés Tetten ért szavak 148.

2021.05.5.nincs hozzászólás

Véletlenül sem keveredünk politikai csatákba, véletlenül sem a járványkezelésről kívánunk bármit is elmondani, pusztán az érvelésről van szó.

Az ellenzéki honlap szerzője ezt írja:

„A vírust meg lehet állítani lezárásokkal, számos országnak sikerült Kínától Szingapúron át Ausztráliáig, ahol most maszk nélkül söröznek a kocsmákban a fiatalok. És nagyobb részt ez történt az Egyesült Királyságban is, ahol az oltási program eredményei is látszanak, de az esetszámok már jóval korábban meredeken csökkenni kezdtek: a lezárások bevezetése után. Tehát meg lehet állítani a vírust korlátozásokkal akkor, ha a járványügyi döntések jó időben, kellő átgondoltsággal születnek meg, és ha az állam végre tudja hajtani őket. Nálunk ezek egyike sem állt fenn.”

Előbb ironikusan reagálunk: és a vírust sikerült megállítani Mikronézia számos (kevésbé lakott vagy lakatlan) szigetén, a Déli sarkon, sőt, a hírek szerint Észak-Koreában is.

Ha ez nem volt elég, tudományos (retorikai) érvünk is van. A szerző téves összehasonlítással él. Ennek különösen kirívó példája Ausztrália és Magyarország összevetése. De Kínát és Szingapúrt sem lehet Magyarországgal összehasonlítani. Illetve lehet, de az eredmény téves lesz. Ezt az érvelési módot gyenge vagy hamis analógiának, torz hasonlatnak nevezik, egy amerikai közgazdász professzor a Nirvána-érvelés terminust használja rá.

Ha követnénk az ellenzéki honlap szerzőjének logikáját, akkor Magyarországnak Kínát, Szingapúrt és Ausztráliát kellene követnie. Szingapúrban például a földreköpés vagy a gyalogúton való biciklizés drákói pénzbírsággal jár. Kínában, ha valaki eltüsszenti magát, hermetikusan lezárják az egész várost. Én benne vagyok, hogy ezt átvegyük.

Magyarországot érdemes lenne az Európai Unió országaival összevetni, mondjuk a szomszédos Ausztriával, Szlovákiával, Szlovéniával. Csakhogy akkor nem állna meg a kritika.

Új hozzászólás