Skip to main content

Miért beszélt nekünk annyi mindent Berta néni?

- 2021. 04. 02.

Nagyapó és Nagyanyó ennek a világnak megfellebezhetetlenül erős erkölcsi tekintéllyel bíró képviselői. Gyermekéveiben még ennek a mérhetetlenül időtávlatokat megnyitó kulturális valóság romlatlan világában élt. Felnővén és megérezvén a szóbeli hagyományozódás ellehetetlenülését, fölismerve, hogy Nagyapó beszédei a tágabb közösség számára is értéket hordoznak, tollat ragadott, s teleírta azt a zöld műanyag borítású jegyzetfüzetet, mert »Jávárdiba’ mennyi vályú, abba tinta csurogna, a réten mennyi vadvirág penna volna, az a penna írna, ez a füzet úgy, ha megíródna…«”

Tankó Berta néni írása a Honismeret 2021-es évi első számában olvasható:

https://honismeret.hu/hon…/bontsunk-gyulest-verjunk-gazdat

Tankó Mónus Berta (jobbról) testvérében Borbálával

(Idézet: Harangozó Imre: Vajon miért beszélt nekünk annyi mindent Berta néni? Gondolatok, tűnődések Tankó Mónus Berta könyvének elolvasása után. In Vajon miért beszélt nékem annyi sok mindent nagyapó? Tankó Mónus Berta csángó pásztor emlékezései. Szerk.: Bakay Péter–Harangozó Imre. Ipolyi Arnold Népfőiskola, Újkígyós, 2007. 162.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x