Skip to main content

Bevezető

- 2021. 03. 26.
És bár több nyelvész, több alkalommal leírta róla szakmai véleményét, ennek ellenére a közbeszédben sokan szakmai alapon ítélik el – holott ezt semmi nem támasztja alá. Az érthető, hogy valakinek egy szó nem tetszik, ezzel nincs mit tenni, nem kell használni. Lehet helyette azt mondani, hogy beoltatja magát, sőt azt is, hogy fölveszi az oltást. De az oltakozik nyelvtani és jelentéstani szempontból hibátlan. Ne nem kell bántani.
Három nyelvész (Balázs Géza, Lengyel Klára és Horváth László) írását adjuk itt közre egyetlen szóról. Több oldalról közelítenek, de végül hasonló következtetésre jutnak. A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda egyik munkatársa, Minya Károly a Magyar Nemzetben szólt hasonló módon az oltakozik igéről, erre is felhívjuk az érdeklődők figyelmét: Minya Károly: Oltakozik. Magyar Nemzet, 2021. január 22. https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/oltakozik-tobben-megkerdojelezik-helyes-e-a-kifejezes-9263399/
A lapszámot Covid-graffitikkel illusztráltuk. A képek egy péceli és egy biatorbágyi felhagyott katonai bázison készültek (kép: BG, 2020)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x