Skip to main content

Bevezetés

- 2020. 12. 02.
Célunk a többek, irodalmárok, nyelvészek, zeneesztéták, folkloristák által elszigetelten művelt tudományterület összekapcsolása.  A különböző művészetterápiás módszerek összekapcsoló eleme: a nyelv. A biblioterápia olvasmányok felhasználásával segít lelki problémák megelőzésében, kezelésében. A fogalom számos rokon nemzetközi változata: bibliotherapy, poetry therapy, literature therapy, literatherapy, bibliocounselling, bibliopsychology, bookmatching, library therapeutics, guided reading, biblioguidance. A terápiás célú olvasás alapja hagyományosan a szépirodalom, a mese. A zene (és jelen esetünkben) a zenéhez kapcsolódó nyelv (ének, szöveg) terápiás jelentősége ugyancsak figyelemreméltó.
Az itt közölt előadások és tanulmányok a 2. Alkalmazott nyelvészeti ankéton hangoztak el (a járványhelyzet miatt online formában.) Az Alkalmazott nyelvészeti ankét-sorozat 2019-ben indult igazságügyi nyelvészet témakörrel. Az erről szóló beszámolók az E-nyelv Magazinban olvashatók.
A programot az ELTE valósította meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Program (a felvétel a linkre kattintva elérhető):

Balázs Géza (ELTE): A gyógyító szó (Bevezető Hamvas Béla gondolataival); A nyelv gyógyító ereje

Zágorecz-Csuka Judit (Maribori Egyetem): A szépirodalom önismereti és gyógyító ereje (Andersen meséinek biblioterápiás elemzése és gyakorlati példák alapján)

Gombos Péter (SZIE Kaposvári Campus): Tabutémák a kortárs ifjúsági irodalomban – hogyan segíthet az irodalom?

Vörös Klára Ilona (SZIE Kaposvári Campus): Biblioterápia és nyelvi hatás

Propszt Eszter (Szegedi Tudományegyetem): Irodalmi jelentésstruktúrák szerepe a mindennapi jelentésstruktúrák alakításában

Nagy Dániel (ELTE): „Mert olyanokat éltünk meg, amire ma sincs ige.” Traumák, zene és a nyelv gyógyító képessége

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x