Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Kemény Gábor: Tanuljunk magyarul is!
Nyelvész mustra 2.

2020.10.5.nincs hozzászólás

Kemény Gábor a hazai stilisztika, azon belül a szóképek kiemelkedő kutatója.

Elméleti munkássága mellett az ún. stilisztikai alapú nyelvművelés elkötelezettje is. 1992-től az Édes Anyanyelvünk egyik szerkesztője és saját állítása szerint máshová nem ír nyelvművelő cikkeket.

Belbecs: Kemény Gábor könyvének címe ismerősen cseng idegennyelvű tankönyveink éléről. Persze a végén van egy kis csavar, egy aprócska határozószó: Tanuljunk magyarul is! (Alcíme: Válogatott nyelvművelő cikkek, 2009—2019). A könyv is négy fejezetbe sorolja 116, ugyancsak leginkább esszének nevezhető, korábban az Édes Anyanyelvünk című folyóiratban megjelent kisebb nyelvi írását. A főbb tartalmi egységek: Hogyan (ne) mondjuk?, Új szavakat tanulok, Koccan a stílus, csikorog a nyelvtan, Szép magyar versek.

Mi kelti föl a nyelvész érdeklődését? Félreértett idegen szavak, learmortizál, külügyér, üvegplafon, pacekban, alsó hangon, kézműves, tematikus (kávézó), hipokrata, Anita, a nehézatléta. És olyan hétköznapi nyelvi apróságok, mint a tömeg- (bocsánat: közösségi) közlekedési járműveken hallható utasinformációk – melyek nyelvi hatásáról tudomást sem veszünk, pedig százszor-ezerszer halljuk őket. Például ez: A metró a Kossuth téri állomáson megállás nélkül áthalad (nem inkább: megállás nélkül halad át? – javasolja Kemény Gábor. Mondhatnánk, hogy bomlik a rendszer, de Kemény Gábor megnyugtat: Bomlik a rendszer – de közben épül is. Például az ami, amely, amelyik vonatkozó névmási kötőszó használata már legalább száz éve elbizonytalanodott, az amely szinte kiveszett az élőbeszédből, helyére tolakodott az ami; de nagy a bizonytalanság, furcsa és szokatlan (helytelen) használati formák bukkannak fel. Azon már meg sem lepődünk, hogy reklámszövegben az amely helyett ami szerepel: Van olyan élmény, amit személyesen kell átélned. De azért a tudatosabb nyelvhasználók nyelvérzéke berzenkedik az ilyen példák kapcsán: A nap, amelyiket reggel óta nem láttuk, mert felhős volt az ég…

Külcsín: Kézbe, zsebbe való kötet, alkalmas a tömött autóbuszon való böngészésre is, igaz a betűk túl kicsire sikeredtek. Pedig, aki ilyet olvas, nyilván jobban kedveli az „öregbetűs” könyveket.

Összkép: **** (4, jó, de kizárólag az apróbetűk miatt, sajnos szigorú vagyok)

(Kemény Gábor: Tanuljunk magyarul is! Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2020. 220 oldal, 2490 Ft)

 

Új hozzászólás