Skip to main content

Adamikné Jászó Anna: A gondolatokhoz odataláló nyelv

- 2020. 10. 05.

A hazai retorikaoktatás egyik újraindítójának számít. A retorika pedig kezdetektől fogva nem pusztán az „ékesszólás”, hanem a gondolkodás, a kifejezésmód tudománya is, ily módon pedig a nyelvművelés és a nyelvtanok kiindulópontja.

Belbecs: A cím Jókaitól. Adamikné Jászó Anna az utóbbi években sokat foglalkozott Jókaival, és határozott törekvése, hogy Jókait ismét megkedveltesse az olvasókkal. Például a nyelven keresztül. Jelen kötetében határozottan kijelenti: „Jókai kiirtása a középiskolai irodalomanyagból… végzetes – nemcsak nemzeti tudatunk sérül, hanem vele együtt szókincsünk is; nemcsak a diákok, hanem a tanárok szókincse is szegényedik”. A jelen kis kötetben 102 nyelvi esszé foglal helyett. Első felbukkanási helyük napilap, pedagógiai folyóirat vagy éppen a rádió Tetten ért szavak című műsora. A gondolati egységek: Szavak, csodálatos szavak (nem csoda, hiszen a szavak változására figyel fel legelőször a nagyközönség), A jól megfogalmazott mondat (itt nyelvtani jelenségek kerülnek terítékre); Helyesírás: a műveltség alapja; Retorika: az érvelés tudománya. És olyan témák, mint: neomagyar, a fiatalok köszönésformái, retró, habzsi-dőzsi, nem semmi!, laglegezés, elkóborolt jelzők, mondatátszövődés. Adamikné Jászó Anna felhívja a figyelmet arra, hogy a retorika összetett tudomány, fő területe: a meggyőzés (érvelés) lehetőségeinek feltárása. Ma olyan közismert területeken van létjogosultsága, mint a szövegalkotás, fogalmazás, szövegértés, de a retorikának vannak lélektani és etikai vonatkozásai is.

Külcsín: A kötet a Tinta Könyvkiadó Az ékesszólás kiskönyvtára sorozatában jelent meg, remek a végén található tárgymutató!

Összkép: ***** (5, azaz jeles)

(Adamikné Jászó Anna: A gondolatokhoz odataláló nyelv. Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2020. 210 oldal, 2490 Ft)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x