Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Online könyvhét
Szülőföldünk 1.

2020.10.1.nincs hozzászólás

Amikor először jelent meg a világhálón ez a fogalom a meghívók között, azt hittem, viccel valaki.

Pedig azon kevesek közé tartozom, akik élvezik az internet kínálta lehetőségeket, nem csupán a fotelből történő ügyintézést, jegyvásárlást, hanem a múzeumlátogatástól a hangversenyig minden változatos kulturális élményt, amit a  karantén hónapjaiban a világhálón kínáltak. Újságíróként pedig határozottan kedveltem az online konferenciák kényelmét. Miért lenne más a könyv? Ha megjelent, el kell jutnia az olvasóhoz.  A borító látható, a fülszöveg olvasható a képernyőn, akit érdekel, megrendelheti. Magam is éltem már a lehetőséggel korábban.

Csak az elnevezés ellen tiltakozom – érzelmileg! Mert könyvhetet nem lehet online tartani.  A könyvhét ugyanis nemcsak kereskedelem, hanem hangulat. Színes kavargás a sátrak között, a ’még csak tájékozódom’ típusú olvasók, a könyvheti slágerre vadászók, a drága albummal hivalkodva sétálók,  a könyvek helyett ismerősöket kutatók járkálása sátorról sátorra,  éppen úgy hozzátartozik a hangulathoz, mint a dedikálást  váró sor az egyik asztal előtt, magányosan árválkodó szerző a másiknál, híres írót körül udvarló hölgyek, befolyásos személyt üdvözlő kiadók,  vagy az alkalmi  színpadon tartott könyvbemutató: bőbeszédű műsorvezetővel, és olykor szóhoz is jutó szerzővel. Mindez együtt a könyvhét.

Megszoktuk, hogy három ilyen alkalom is volt évente. Tavasszal a Millenárison a Könyvfesztivál a külföldi irodalom seregszemléjével, június elején a legnagyobb, és legrégebbi, amelyet 1929-ben Supka Géza kezdeményezésére rendeztek meg először, és legkedveltebb színhelye a Vörösmarty tér, míg szeptember első hétvégéjén a Budavári Könyvünnep hívta az olvasókat: Buda 1686-os visszafoglalásának évfordulóján mi másnak is szentelhették, mint a magyar irodalomnak.

Mindegyiknek más volt a hangulata, és mindegyikhez sok emlék fűz. Nem annyira a megvásárolt, dedikált könyveké, mint inkább azoké a szerzőké, kiadóké, akikkel interjút készítettem a Kossuth rádió műsorainak, s akik közül jónéhányan már csak valahonnan fentről néztek le szomorúan az üres terekre.

Múlt időben beszélek róluk, de remélem csak idén. Bizakodjunk, hogy jövőre visszatérnek a „boldog békeidők”, amikor a Millenárison újra gondosan elkerüli egymás könyvbemutatóját a két tábor, a Vörösmarty térnek újra ugyanazon a pontján találjuk meg az egyes kiadók sátrát, mint harminc éve mindig (tavaly a tér felújítása miatt a Duna-korzóra helyezett könyvhét megfosztott ettől az otthonosságtól), és a Várban, a Szent István szobor körül újra csodálkozó külföldi turistacsoportok fényképezik a bennszülöttek  sajátos népszokását: a könyvvásárt. „Így lesz-e? Így! Mert egyszer béke lesz.” – mondjuk Radnótival. Addig menjünk be maszkkal a könyvesboltokba, vegyünk részt – ugyancsak maszkkal és a távolságot tartva – könyvbemutatókon, vagy rendeljünk olvasnivalót  az interneten, és főként: vigyázzunk magunkra, hogy jövőre újra találkozzunk egy valódi könyvhéten!

Cservenka Judit egy könyv bemutatása közben (kép: Csomos Attila)

Cservenka Judit újságíró, rádiós a Magyar Rádió „nagy generációjának” tagja, hosszú éveken át a Szülőföldünk szerkesztője; igényes, szép stílusú riportjaiból ismerhetik a Határok nélkül, a Vasárnapi Újság, az Arcvonások és a Gondolat-jel hallagatói. Jelenleg a Felvidék.ma honlapon jelennek meg írásai. Évtizedek óta az Anyanyelvi Konferencia, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának tagja, elnökségi tagja, éveken át a Nyelvünk és Kultúránk szerkesztője. 2020-ban a társaság alelnökévé választották. Mostantól önálló rovatban is szerepelnek írásai az E-nyelv Magazinban. A szerk.

Új hozzászólás