Skip to main content

Nicsak! Beszél! De hiába…

- 2020. 04. 25.

A Most meglakol a halál című műve a szinhaz.net honlapon 2015 májusában jelent meg. A Szomszédok közismert telenovellát is idéző darab egy bérlakásban játszódik, a fő helyszín egy panelház folyosója, leginkább a liftajtóval szemben.

Természetesen minden műben kell legyen valami misztikus és megmagyarázhatatlan, Jelen esetben Kovácsné kilenc hónapos kisfia, Tomika testesíti meg ezt a követelményt, aki beszél, és némiképpen hajaz a Nicsak, ki beszél című filmes opusra. Valamint Olga néni, Kéry Olga nyugdíjas, aki némileg szenilis, mivel alkalmanként kiköltözik a lakásból reggel, és még aznap este vissza is tér, és bemutatkozik sorra a lakóknak. Ők ketten lehetnének a megoldás a bankrabló elfogásában, ugyanis Tomika, aki tudja, hogy hová szökött el a bankrabló, de hiába mondja, csak Olga érti meg, őt azonban lehurrogják. Így marad a megoldatlan vég, minden folytatódik ugyanúgy. Így a símaszkos bankrablót sem sikerül elfogni, aki nem mellesleg a Tanár tanítványa volt valamikor, név szerint Endrődi Tamás, és kitűnő dolgozatot írt annak idején Most meglakol a halál címmel. A dráma címe némi paradoxonnal átszőve erre is utal.

Egyébként Tomika igen értelmes baba, és nem is akármilyen stílusrétegben szólal meg, kifejezetten szakszerű és választékos. Amikor a bankrabló zsebéből kirántja a símaszkot és a fejére húzza, a következő expozéval teljesedik ki:

TOMIKA De hát, mindannyian szövetségeseket vagyunk kénytelenek gyűjteni mindennapi harcainkhoz, olyanokat, akik idegenek, akikhez semmi közünk, akikkel tán nem is szívesen vagyunk egy élettérben. Kellenek nekünk, szükségünk van rájuk, és ők ugyanezzel a kényszeredettséggel segítenek, mert nekik is szükségük van ránk. Ez egy iszonyatosan erős szövetség, mindennél erősebb. Mint köztem és Anya közt.

Poentírozott beszólásai, okostojás-attitűdje egyértelműen a humor forrása.

A Tanár drámaszakkört is vezet, és a liftben sajátíttatja el tanítványaival a legjobb fogásokat. Szakmai ártalomból mindig kijavítja a faliújságon a tájékoztatót piros tollal, kiváltképp a muszáj szót, mi több le is osztályozza azt. Olga néni búcsúlevelei alapján pedig nyugtázza, hogy a helyesírása egyre javul. A nyelvhelyességre pedig harap, még ha az álszabály is:

KOVÁCSNÉ Ja, azt nem mondtam? Kirabolták a bankfiókot itt velünk szemközt, ezért le van zárva az egész környék.

TANÁR És akkor a házba sem engednek be senkit? Tudniillik még egy magántanítványt várok délután.(BANDI és LAJOS gúnyos elismeréssel bólogat.) Egyébként pedig lehetőség szerint kerülje a határozóiigeneves szerkezeteket, Kovácsné, mondja inkább így: lezárták az egész környéket, vagy a rendőrség lezárta…

LAJOS: Amondó vagyok, inkább a bankrabló társaságát kerülje, ne a Határ úti szerkezeteket.

És íme, hogyan javít egy magyartanár.

TANÁR Nagy A-val írja, pedig hányszor elmondtam, hogy kicsi, ezt se tudja, ezt se, erre meg inkább ne írt volna semmit. Úristen, ezt honnan vette? Ott alszik az órámon, persze, hogy hülyeségeket ír. És a helyesírása is pocsék. Ki ez a gyerek? Marton Tibi, na, örüljön, hogy megússza egy kettessel. (Félreteszi, jön a következő lap.) Ez is, ugyanazok a hibák, sorozatban, itt is, még a könnyű kérdést is elrontotta, vesszőt nem rak sehova, és ezek az áthúzások, szörnyű, ki ez? Novák Lilla. Na, persze a vesszőhiba az nem olyan súlyos, a külalak meg nem számít igazából, végül is, van ebben a válaszban valami logika, még ha nem is teljesen jó, hát, nagyjából erre gondoltam, a tankönyv vezethette félre, ez itt nagyon vicces (nevet), csak kikerekedik a dolgozat, négyes, a pluszfeladattal négyötöd. (Félreteszi, jön a következő.) Terjék Laci, nézzük, mit alkotott a Laci. Igen, ezt vártam, igényes, pontos. Nézd már, ő is tud hibázni, de hát ki nem? Óriási, micsoda meglátás… (Hirtelen felpattan.) Jó, belátom, igazságtalan és durva voltam, bocsásson meg, András!

Bandi, a ház gondnoka hat évig volt a bölcsészkaron – karbantartó. Közben sokat tanult. Nem kevés malíciával jegyzi meg, hogy a Tanár a drámaszakkörös tanítványával Homérosz orális költészetével foglalkozik. Mi több: egy lecsapott légyre is rákérdez: „Tanár úr, és ha Gregor Samsa volt?” A szójáték pedig a gyengéje:

BANDI Csókolom! Én vagyok az egyfogú tagadóbizottság, akarom mondani egytagú fogadóbozottság.

A további szereplők még Kovácsné, a helikopteranyuka, aki a gyerekén kívül nem foglalkozik mással. Túlfélti, mindent megcsinál, mindenbe beleszól, és a későbbiekben mindent megold a gyerek helyett, tudnia kell, hogy hol van, és mit csinál. Mint a helikopter: a feje felett köröz állandóan. Lajos, a képviselő, aki számára a nők és a számok vannak, a kettőt néha kombinálja.

A mű elolvasása után konstatálhatjuk: Nicsak, Tomika beszél! De hiába…

A darab bemutatója is megvolt már az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium 9. a osztályának előadása a XXI. Színjátszó Fesztiválon, 2019. március 22-én.

Az előadás itt megtekinthető.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x