Skip to main content

Drámai helyzet

- 2019. 07. 13.

Elgondolkodom. Nem a válaszon, hanem a gyerekkoromon, amikor May Károlyt (Karl Mayt) és Verne Gyulát (Jules Verne-t) még magyar szerzőknek hittem, hittük. Pedig nem volt akkor már szokás Bach János Sebestyénnek hívni Johann Sebastian Bachot. E névmagyarosító hagyomány (túl a Wien–Bécs-féle, történelmi indokú eseteken) mégis ott élt mindennapi nyelvhasználatunkban. Talán a valamikori Sekszpír (sőt, Lándzsarázó!) Vilmos névalakból maradt meg a kevéssé angolos, de korántsem helytelen ejtésmód. Hogyan is lehetne hibás, ami létezik és érthető? Szabadon beszélő lény az ember. „Sékszpír” vagy „sekszpír”? Barátomra nézek: ahogy tetszik.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x