Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Magyar nyelvtani kvízkönyv

2019.01.13.nincs hozzászólás

Blankó Miklós – Mayer Péter: Magyar nyelvtani kvízkönyv érettségizőknek 500 kérdés megoldásokkal Inter-IKU, Budapest, 2018.

A nyelvben rejlő leleményesség és játékosság okán a nyelvismeret elmélyítésére, gyakorlására, ellenőrzésére íródott könyv kvízei által játszi könnyedséggel valósul meg a cél.

Az olvasó, legyen bár készülő diák, jártas tanár, vagy önfejlesztő felnőtt, ki megkopott ismereteit szeretné csiszolni, egyaránt élvezetesnek találja majd a könyvet.

A szerzők több helyen is felhívják az olvasó figyelmét arra, hogy a legelterjedtebb tankönyvcsalád adta a tudáshátteret. A Nemzeti Alaptanterv, a Kerettanterv és a tantárgyi érettségi vizsgakövetelmény hét nagyobb témakörét tíz részre bontották szét az alkotók, s mind a tíz részben ötven-ötven feleletválasztós kérdést tesznek fel. A témakörök megnevezése a legtöbb esetben azonos. Az eltérőeknél azt a feladatot próbálták meg áthidalni a szerzők, hogy egy ismétlő felnőttnek, egy készülő diáknak vagy egy feladatsort kereső kollégának is egyértelmű legyen, hogy a következő kvíz miről is fog szólni.

Az előszó biztatása és a kitöltéshez adott hasznos tippek, mind segítenek abban is, hogy az embernek legyen kedve megoldani a kvízeket. A pontozási táblázat, ahol a mérés értékelésének százalékban megadott tartományai találhatóak, a közép szintű érettségi értékelésének fel meg. Ez azért is jó, mert erre a szintre mindenkinek fel kell készülnie. Akik pedig magasabb szintre készülnek, nekik sem árt a megfelelő alapokat lerakni és azokat újra és újra ellenőrizni.

A leíró nyelvészettől a kommunikáción és a retorikán át a helyesírásig a legtöbb nyelvi témakört felölelő kötet végén található megoldókulcsok segítségével a tudás könnyen ellenőrizhető. A válaszoknak nincs konkrét hely biztosítva a könyvben, gyakorlatilag a kitöltőre, olvasóra bízva, hogy hova és hogyan rögzíti a válaszát, így az sem gond, hogy a megoldások messzebb vannak a feladatlaptól. A rutintalan kvízfejtőknek talán egy tanács ezzel kapcsolatban hasznos lett volna az elején, de az is igaz, amit magunktól alakítunk ki az az igazán hatékony munkamódszer.

A könyv méretre is megfelelő. Jól olvasható, könnyen kezelhető, akár utazás közben is használható. A könyvben használt illusztrációk ötletessége és következetes használata is megkönnyíti a könyvön belüli tájékozódást (Blankó Eszter illusztrációi).

Ha valakinek a könyv meghozta a kedvét a nyelvtan további játékos feldolgozásához, akkor a megoldókulcsok után a kiadó eddig megjelent köteteinek felsorolásában is találhat magának olyan művet, ami segít neki ebben.

 

A kötet megvásárolható e-könyvesboltunkban.

Új hozzászólás