Skip to main content

Magyar nyelvtani kvízkönyv

Witzl Balázs - 2019. 01. 13.

A nyelvben rejlő leleményesség és játékosság okán a nyelvismeret elmélyítésére, gyakorlására, ellenőrzésére íródott könyv kvízei által játszi könnyedséggel valósul meg a cél.

Az olvasó, legyen bár készülő diák, jártas tanár, vagy önfejlesztő felnőtt, ki megkopott ismereteit szeretné csiszolni, egyaránt élvezetesnek találja majd a könyvet.

A szerzők több helyen is felhívják az olvasó figyelmét arra, hogy a legelterjedtebb tankönyvcsalád adta a tudáshátteret. A Nemzeti Alaptanterv, a Kerettanterv és a tantárgyi érettségi vizsgakövetelmény hét nagyobb témakörét tíz részre bontották szét az alkotók, s mind a tíz részben ötven-ötven feleletválasztós kérdést tesznek fel. A témakörök megnevezése a legtöbb esetben azonos. Az eltérőeknél azt a feladatot próbálták meg áthidalni a szerzők, hogy egy ismétlő felnőttnek, egy készülő diáknak vagy egy feladatsort kereső kollégának is egyértelmű legyen, hogy a következő kvíz miről is fog szólni.

Az előszó biztatása és a kitöltéshez adott hasznos tippek, mind segítenek abban is, hogy az embernek legyen kedve megoldani a kvízeket. A pontozási táblázat, ahol a mérés értékelésének százalékban megadott tartományai találhatóak, a közép szintű érettségi értékelésének fel meg. Ez azért is jó, mert erre a szintre mindenkinek fel kell készülnie. Akik pedig magasabb szintre készülnek, nekik sem árt a megfelelő alapokat lerakni és azokat újra és újra ellenőrizni.

A leíró nyelvészettől a kommunikáción és a retorikán át a helyesírásig a legtöbb nyelvi témakört felölelő kötet végén található megoldókulcsok segítségével a tudás könnyen ellenőrizhető. A válaszoknak nincs konkrét hely biztosítva a könyvben, gyakorlatilag a kitöltőre, olvasóra bízva, hogy hova és hogyan rögzíti a válaszát, így az sem gond, hogy a megoldások messzebb vannak a feladatlaptól. A rutintalan kvízfejtőknek talán egy tanács ezzel kapcsolatban hasznos lett volna az elején, de az is igaz, amit magunktól alakítunk ki az az igazán hatékony munkamódszer.

A könyv méretre is megfelelő. Jól olvasható, könnyen kezelhető, akár utazás közben is használható. A könyvben használt illusztrációk ötletessége és következetes használata is megkönnyíti a könyvön belüli tájékozódást (Blankó Eszter illusztrációi).

Ha valakinek a könyv meghozta a kedvét a nyelvtan további játékos feldolgozásához, akkor a megoldókulcsok után a kiadó eddig megjelent köteteinek felsorolásában is találhat magának olyan művet, ami segít neki ebben.

 

A kötet megvásárolható e-könyvesboltunkban.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x