Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Légy és darázs
Levelek a Borostyánkőútról 67.

2018.11.1.nincs hozzászólás

Nagyon sok a légy, ahogy erről korábban, más összefüggésben már írtam.

Annyian vannak, de talán még többen is – ahogy azt latin nevük is sejteti (musca) –, mint egy egykori baráti ország lakossága, melynek katonái már a spájzban voltak (sőt, némileg beljebb is). A legyeknél már csak azok voltak többen, akik szent elhatározásból és nagy lelkesedéssel légyirtásra akartak vállalkozni.

Az illetékesek megteremtették annak lehetőségét, hogy ki-ki három évig irthasson előre megszabott számú legyet. Ám ahhoz, hogy a résztvevők a sikeres irtás után megkaphassák a teljesítést igazoló okiratot, egy, a vespinae alcsaládba tartozó lódarazsat vagy német darazsat is le kellett csapniuk, s erről hitelt érdemlő igazolást kellett az erre illetékes hivatalnál beszerzeni. (Az illetékesek rugalmasságát jelzi, hogy német darázs helyett angol, francia vagy egyéb darázs lecsapását is elfogadták.)

A résztvevők belátására bízták, hogyan osztják be idejüket, milyen ütemben és sorrendben végzik az önként vállalt munkát. Három vagy több év után kiderült, hogy a résztvevők egyharmada leterítette ugyan így vagy úgy az előírt számú legyet, de a darázzsal nem boldogult, így azután nem kaphatta meg a kívánt okiratot.

Az illetékesek, akik pénzelték az akciót, törték a fejüket, hogy legyen, mint legyen – hogy minél kevesebbet veszítsenek a legyen. Mert hát a résztvevők szereztek ugyan némi jártasságot a legyek lecsapásában, ám ezt nem tudták – ahogy bürokrata körökben mondani szokás – lepapírozni. A hosszú töprengés megszülte a megoldást: a papírtalan résztvevők tisztes összeget kaptak annak reményében, hogy megpróbálják azt az átkozott darazsat kivégezni.

Eddig a mese. Én csak azon gondolkodom, ha én szerződést kötök valakivel egy munka elvégzésére, s az illető a megbeszélt határidőre nem készül el a munkával, vajon adok-e neki egy tetemes összeget, hátha mégis elvégzi azt. Valószínűleg nem. A baj ott van, hogy szinte mindenki benevezhet a légycsapó programokra, olyanok is, akik nem a legyet, hanem csupán az időt akarják agyoncsapni.

 

Új hozzászólás