Skip to main content

15 éve Start

- 2018. 10. 05.

Fiatalok voltunk, tele energiával, tenni akarással, rendelkeztünk kellő tapasztalattal a civil szervezetek működését illetően, hiszen azelőtt léptünk ki az ifjúsági szervezet vezetőségéből. Ekkorra már túl voltunk néhány nemzetközi képzésen is, ahol megtanultuk, hogyan kell intézményt létrehozni, vezetni, menedzselni. A tanultakat, a tapasztalatot és a bennünk levő erőt akartuk egyesíteni valami olyan intézménnyé, amely segít, alakít, támogat, tanít, pártol, kezdeményez, véd. Így az lett a célunk, hogy segítsük első sorban a fiatalok, majd a civil szférában, valamint más, magán- és közintézményben tevékenykedők továbbképzését, illetve tanácsadást, tréningeket és egyéb tevékenységeket is szervezzünk. Ennek érdekében feladatunkká lett: a civil szféra fejlesztése és hatékonyságának növelése; egy hatékonyabb képzési rendszer kialakítása a fiatalok készségeinek fejlesztése érdekében; a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányi és szakmai szintjének emelése; a demokratikus értékek és a tolerancia terjesztése, támogatása; a nemzeti kisebbségek s ezen belül hangsúlyozottan a magyarság jogainak védelme; magán és közintézmények működésének fejlesztése.

Alaptevékenységünk volt egy magyar nyelv és kultúra tanfolyam, ahol évente nagyjából huszonöten tanulták nyelvünket. Később létrehoztuk a Nyelvkaszinót, mely program a szórványbeli gyerekek nyelvi vetélkedőjévé alakult, de ma is működik a kézműves táborunk, ahol nemcsak hagyományos kézműves foglalkozásokra tanítjuk a nebulókat, hanem nyelvi revitalizációs tevékenységet is folytatunk. Evvel párhuzamosan a kezdetektől jártuk előbb az országot, majd a Kárpát-medencét: interaktív képzéseket tartottunk különböző intézményeknek arról, hogyan kell pályázni, pályázatot menedzselni, mit jelent valódi vezetőnek lenni egy szervezeten belül, hogyan lehet hatékonnyá tenni a kommunikáció, a konfliktusok megfelelő kezelésével egy-egy intézmény működését, miért szükséges motiválni a munkatársakat, hogyan lehet értékteremtő munkát végezni az állandóan változó időben. Ma már cégek, egyetemek, egyéb kulturális intézmények kérik véleményünket a működésük hatékonyabbá tételének érdekében.

DIGITAL CAMERA

Kultúrák között c. projektünk (2005) három országot fogott össze (Románia, Magyarország, Szlovákia), miközben fiatalokat ösztönöztünk arra, maradjanak otthon, a saját éltető közegükben hassanak. Az Állást keresek (2005–2007) programunkon többszáz fiatal vett részt annak idején, a Pályázatírás pedagógusoknak c. képzésünkön pedig többszáz oktató (2007–2008). Miközben mi magunk is továbbtanultunk és alakultunk még, újabb területek felé nyitottunk. Így jött létre a Közérthető tudomány c. program, ahol fiatal magyar temesvári kutatók mutatkozhattak meg, s mikor már nem voltunk éppen annyira fiatalok, létrejött havi rendszerességgel működő asztaltársaságunk Nyelv és kultúra: beszélgetéssorozat néven.

Mivel jogosultak vagyunk a jövedelemadó 2%-ra, az így befolyt összeget visszafordítottuk a közösség, a magyar nyelv, az oktatás irányába. Főként könyvkiadásra szántuk a pénzt, majd a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Janus Pannonius Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi műhelyének tevékenységeit finanszíroztuk belőle (2016–2018). Harmadik éve pedig egyik pályázatunk – a Nyelvmentor – kedvezményezettje a PKE nyelv szakos és tanárképzős diákcsapata.

A társadalami felelősségvállalás mindennapi tevékenységeink részévé vált. Mi adni szeretnénk. Néha kérünk, de inkább pályázunk – az átláthatóság jegyében. Önkéntesek vagyunk mind. Szeretjük, amit csinálunk. És szeretjük azt is, ha van látszata a munkánknak. És van látszata.

Kis egyesület vagyunk nagy energiákkal és még nagyobb tervekkel. Köszönjük azoknak, akik támogattak, segítettek nekünk fennmaradni 15 éven keresztül! Hálásak vagyunk partnereinknek, hogy minket választottak és bíznak bennünk. És köszönöm a csapatnak, hogy kitartottak!

Tudom, hogy 15 év nem olyan sok idő, hogy más szervezetek sokkal nagyobbak, hogy más csapat erősebb, méretesebb, de nekünk itt kell teljesítenünk: egy román szólás mércéjén keresztül (fiecare la centimetrul lui = mindenki a saját centijén) azt is tudom, hogy nem seperhet mindig mindenki a maga portáján, mert van, akinek ez csak egy talpalatnyi föld. De attól még ezen is lehet startolni.

Forrás:

www.kepzes.net

https://www.facebook.com/STARTiroda/

A képek a Start Iroda archívumából valók.

 

 

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x