Skip to main content

Borsodnádasdi évkönyv

- 2018. 08. 20.

Tőle kaptam meg azt a kordokumentumot, amelynek címlapján ez áll:

AZ ELSŐ BORSODNÁDASDI ÉVKÖNYV –  A NÉP SZÁMÁRA ÍRTA: KÁVAY GÁSPÁR

Fellapozom az augusztust, ma,  Nagyboldogasszony napján:

„1.  A két Boldogasszony (Nagyboldogasszony és Kisasszonynapja) közötti időben eltett tojásból készített karácsonyi „Angyali bederő) a legjobb tésztanemű a világon.

2.  Szent István a nádasdiak eszem-iszom napja.

Ilyenkor történt ez, a Szent István napja utáni reggelen.

Tudvalevő, hogy Szent Istvánkor van a híres nádasdi búcsú.  S össze sereglik e napra az idegenbe szakadt rokonság is, de összejön ilyenkor a vásári ismerős jókoma is.

Szégyen, ha egy háznál nincs ilyenkor vendég.  Az ősrégi magyaros vendégszeretetnek késői maradvány ez.

Még a gyártelep is ilyenkor eszmél rá csak, hogy valóban mégis ez az anyafalu.

Hát ilyenkor történt ez a kis eset is.

Az öreg Pityókai Prókátor bátyánknál hajnalig szól a muzsika.  (Híres is rá azóta.) Reggelre kelve azután a csordáskürt tudatta a mulató társasággal, hogy rég volt már az idő, amikor a kakas a harmadikat kukorékolta. S mert a kakasól eszébe jutott a járdánházi sógornak az asszony, s hogy ki az úr a háznál, otthon, hát csak szedelőzködött és indultak is.

Pityókai koma azonban elkísérte őket a faluvégéig.  S hogy a hangos nóták után a gyanta se legyen messze, egy öt literes üveget is a botra akasztott.

Így vonult a társaság, amikor az Ózdi Mávauttal találkoztak. A vezető tülkölt, kürtölt, szirénázott, de hiába. A társaság rá se hederített.

A vezető most a kalauzzal együtt fogta káromkodásra a dolgot.  Mert nem elég a sok tyúk, liba, disznó úgyis az úton, most még ezek is késleltetik őket?

A két férfi kiszáll nagy haraggal.

–       Hát nem hallják kigyelmetek a kürtölést, szirénát? Azt a…!!!

–       De igen, kedves soffőr úr – szólt Pityókai bátyánk – ezért öntöttem is már!

És harag ide, harag oda, inniuk kellett…

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x